Severna Koreja: Nuklearni rat može lako da izbije

Severna Koreja poručila je UN-u da nikada neće pregovarati o rashodovanju svog nuklearnog arsenala ukoliko SAD ne promene svoju "neprijateljsku" politiku. Pjongjang upozorava da "nuklearni rat može da izbije u svakom trenutku".

3
A- A A+
Guam, Severna Koreja, SAD, Kim Džong Un, Tramp Foto: MONDO/Mario Milojević - ilustracija


Zamenik ambasadora Severne Koreje u UN Kim In Rijong rekao je Odboru za razoružanje pri Generalnoj skupštini UN da je situacija na Korejskom poluostrvu "dostigla veoma kritičnu tačku i da nuklearni rat može da izbije u svakom trenutku", prenosi AFP.

"Ukoliko se neprijateljska politika i nuklearna pretnja SAD u potpunosti ne iskorene, nikada nećemo staviti naše nuklearno oružje i balističke rakete na pregovarački sto ni pod kakvim okolnostima", istakao je on.

Severnokorejski diplomata je naveo i da je, posle niza raketnih lansiranja i šeste nuklearne probe, njegova zemlja "prošla kroz poslednju kapiju" na putu ka statusu punopravne nuklearne sile, s mogućnostima da izvede nuklearni napad.

"Celokupna kopnena teritorija SAD je u našem dometu i ako se SAD usude da napadnu makar i centimetar naše svete teritorije, neće izmaći našoj oštroj kazni u bilo kom delu sveta", rekao je Kim.

On je napomenuo da Severna Koreja neće uzeti na nišan nijednu zemlju koja se ne pridruži vojnoj kampanji na čelu sa SAD.

"Sve dok ne uzme učešće u američkim vojnim akcijama protiv Severne Koreje, nemamo nameru da upotrebimo nuklearno oružje niti da pretimo takvim oružjem nijednoj drugoj zemlji", naglasio je on.

SAD i Južna Koreja počele su danas desetodnevne zajedničke pomorske vežbe, u novom pokazivanju snage protiv Pjongjanga, a u njima učestvuju i jedan američki nosač aviona i dva američka razarača, napominje francuska agencija

Jači pritisak EU: Nove sankcije Severnoj Koreji

Povezano

Sve vesti