Laboratorija za posledice NATO bombardovanja

Autor:

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan kaže da je Vlada spremna da finansijski podrži osnivanje nacionalne labaratorije za istraživanje posledica NATO bombardovanja Srbije 1999. godine i uz upotrebu osiromašenog uranijuma.

12
A- A A+
Prizor sa Fruške gore - deo bombe kao suvenir i dalje stoji ispred tornja. Foto: Mondo/ Goran Sivački Prizor sa Fruške gore - deo bombe kao suvenir i dalje stoji ispred tornja.

Trivan je rekao za Radio televiziju Srbije da je Vlada spremna da pomogne da se utvrdi istina i da će se raditi "temeljno i bez žurbe".

Prema njegovim rečima, Vlada je spremna da logistički podrži rad laboratorije i da sačeka šta struka ima da kaže o tome što se tada dešavalo, kao i koordinacionog tela koja će se baviti tim pitanjima.

Vučić: Srbija unapredila saradnju sa NATO

On je rekao da je bio na sastanku s predstavnicima inicijative za utvrđivanje istine o posledicama NATO bombardovanja koji predlažu formiranju tima eksperata i osnivanje laboratorije za istraživanje posledica i dejstvu osiromašenog uranijuma.

Trivan je rekao da tužba protiv zemalja članica NATO nije primarni cilj istraživanja i da to u ovom trenutku nije pitanje.

"Kada budemo videli šta će se dešavati. Država je tužila NATO, ne postoji nijedan tabu, imamo pravo da svoju državu branimo. Hoćemo da vidimo istinu", rekao je Trivan i dodao da istraživanje nije političko pitanje.

Upitan da li bi Vlada Srbije podržala tužbu protiv NATO koju zagovaraju pojedine grupe, on je rekao da "nema pojma" da li će neko tužiti ili neće, već da je cilj da se utvrdi istina o bombardovanju.

Trivan je rekao da je posle prestanka Nato bombradovanja utvrđeno da je NATO koristio osiromašeni uranijum tokom bombardovanja četiri lokacije na području Vranja, Preševa i Bujanovca.

Prema njegovim rečima, država je finansirala identifikaciju tih lokacija koje su potom temeljno očišćene.

Rusi čiste Srbiju od NATO bombi

Trivan je naveo i da je po podacima nadležnih osirumašeni uranijum korišten na desetak lokacija na Kosovu.

U istoj emisji su učestvovali stručnjaci koji smatraju da je povećene broja obolelih od karcinoma u Srbiji direktna posledica bmbardovanja osirumašneim uranijumom, ali i oni koji tvrde da za to nema nikakvih dokaza.

Đukanović: Srbija pohvaljena na skupštini NATO

Beogradski mediji su preneli sredinom septembra da je predlog da se formira nacionalna laboratorija koja bi ispitivala posledice agresije iz 1999. na ljude i životnu sredinu, dobio podršku kabineta predsednika Srbije.

Skot: Vučić važan u regionu, ima težak posao

Predlozi i preporuke Inicijativnog odbora upućeni predsedniku Vučiću prosleđeni su ministarstvima zdravlja i zaštite životne sredine, a u preporukama je podvučena neophodnost osnivanja koordinacionog tela i nacionalne laboratorije.

Povezano

Sve vesti