BEOVIZIJA: Biramo predstavnika na Eurosongu!

Autor:

Nakon skoro deset godina publika bira predstavnika Srbije na Pesmi Evrovizije - "vraćamo takmičarsku i festivalsku atmosferu", rekla je Duška Vučinić MONDU.

10
A- A A+

Ovogodišnja predstavnica Srbije na Pesmi Evrovizije Tijana Bogićević, poslednja je u nizu pevačica koju je izabrao stručni žiri. Od sledeće godine, vi birate!

MONDO je pred ovogodišnju Pesmu Evrovizije pisao o eventualnom povratku Beovizije, muzičkog festivala na kojem bi odabrani izvođači predstavili svoje numere, koje bi potom publika nagradila glasovima i tako poslala na prestižno evropsko muzičko takmičenje.

Ko bi zaboravio OVU Beoviziju... VIDEO

Svi izvođači s kojima smo tada pričali, neki od njih i sami učesnici "davnih" Beovizija složni su u jednom - pustite narod da bira! Sada je Duška Lučinić Vučić obradovala sve fanove kojima je smetao "stručni odabir".

Podsetite se plasmana naših predstavnika poslednjih deset godina (2009. godine je održana poslednja Beovizija, na kojoj su pobedili Milan i Marko Kon s numerom "Cipela")

eurosong Foto: MONDO, Mario Milojević

Lice i glas Eurosonga otkrila je da je konkurs za prijavljivanje kompozicija produžen do 10. novembra (umesto 20. oktobra) kao i da će muzički urednici RTS-a potom izabrati najbolje koji će ući u uži izbor i koje ćete vi potom slušati - uživo u Centru "Sava" ili na Javnom servisu.

Zašto smo prestali da biramo?

"Dešavalo se da nam kompozitori traže neku vrstu garancije da njihova pesma prođe što nije moguće. Takođe, rekli bismo da se donekle izgubio i taj takmičarski duh. Tada je nastupila faza internih izbora. Mi smo imali međufazu kada bi jedan kompozitor ponudio tri kompozicije, a gledaoci birali predstavnika - pomenućemo Vladu Graića i porodicu Kovač, a poslednje dve godine smo se odlučili za interni izbor. Znači, glavni razlozi za ovakav način izbora predstavnika su finansijske krize i garancija da će pobediti, što je prosto nedopustivo", rekla je Duška Vučinić MONDU ranije ove godine

Dušku Vučinić Lučić smo zamolili da otkrije par detalja o takmičenju:

"Ove godine smo se odučili da raspišemo konkurs za izbor kompozicije koja će nas predstavljati na takmičenju za Pesmu Evrovizije u Lisabonu sledeće godine. Konkurs je produžen za još tri nedelje. Želja nam je da stigne što više kvalitetnih i raznovrsnih kompozicija, da vratimo festivalsku i takmičarsku atmosferu, i na slatke 'muke' stavimo selekcionu komisiju koja će birati kompozicije koje ulaze u takmičenje. Još uvek razmišljamo da li će to biti dve, ili jedno takmičarsko veče, da li će biti u našem studuju u Košutnjaku ili možda Sava Centru, kao što je to nekada bilo", rekla je Duška Vučinić MONDU.

Omiljenu komentatorku Eurosonga smo pitali i da li je za nas bolje da pošaljemo afirmisanog izvođača, neku domaću muzičku zvezdu, da budemo precizniji i rekla nam je:

"Za evrovizijsko takmičenje nije presudno da izvođač bude velika zvezda u zemlji koja ga delegira, jer to ne znači da ga ostatak sveta poznaje i da mu to može doneti dodatne glasove... Bitnije je da kompozicija bude kvalitetna, izvedena na vrhunskom nivou, što je sigurno dovodi u centar pažnje i žižu interesovanja šireg evrovizijskog auditorijuma".

Povezano

Sve vesti