Čanak pisao ambasadoru - muči ga ta Katalonija

Autor:

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pisao je pismo španskom ambasadoru u Beogradu i u njemu izrazio svoju veliku zabrinutost.

6
A- A A+

Čanak, čija Liga socijal-demokrata Vojvodine podržava nezavisnost Katalonije, izrazio je danas zabrinutost zbog hapšenja predsednika organizacije Catalan National Assembly (ANC) Đordija Sančeza i udruženja Omnium KulturalĐordija Kušara, čelnika pokreta za nezavisnost te španske pokrajine.

SUSPENZIJA: Katalonija ćuti, Madrid u akciji

EU nam je uzor

Čanak u pismu upozorava na činjenicu da je Evropska unija za mnoge, naročito u zemljama koje teže ka ovoj zajednici, veliki uzor. Dodao je da se sa pažnjom prate demokratski procesi i načini na koje se pristupa rešenju brojnih pitanja. "Upravo zbog toga, iskreno strahujem da bi način na koji se sada postupa, pre ili kasnije u Evropi mogao izazvati nova žarišta. To bi morao biti dodatni podsticaj da se, koliko god se to činilo teško, pokušaju saslušati i razumeti stavovi i ideje koje zastupaju lideri pokreta za nezavisnost Katalonije i građani koje oni predstavljaju, te promisliti o razlozima koji ih na to podstiču", naveo je Čanak.

U pismu ambasadoru Kraljevine Španije u Beogradu Migelu Fuertesu Suaresu, Čanak ističe da uz najdublje poštovanje prema toj zemlji i svim njenim građanima prema svemu sto je činila i čini za Srbiju, mora da primeti da hapšenja nisu dobar način za rešenje ovog pitanja.

"Naprotiv, uveren sam da ova hapšenja, kao i nepotrebna primena sile nad glasačima na nedavno održanom referendumu nanose veliku štetu i dodatno opterećuju odnose sa velikim brojem građana u toj pokrajini", naveo je Čanak u pismu španskom diplomati koje je dostavljeno i medijima.

Čanak smatra da to nije i ne može biti put ka trajnom rešenju pitanja koje opterećuje najpre Španiju, ali i Evropu uopšte.

"Bez namere da na bilo koji način govorim u prilog nezavisnosti Katalonije, mislim da bi sama spremnost stotina hiljada ljudi da izađu na referendum i ulice, kao i da se suoče sa strahom od primene fizičke sile, morala biti više nego jasan signal zvaničnom Madridu da se rešenje mora tražiti u dijalogu", naveo je lider LSV.

Lider LSV je izrazio i bojazan ukoliko Madrid aktivira član 155. Ustava zemlje i dodaje da ova ekstremna mera nikako ne može pozitivno da utiče na rešavanje krize u Kataloniji, nego će je samo još više produbiti.

Zastava Katalonije u Novom Sadu, Čanak u Barseloni

Povezano

Sve vesti