Uber sad ima i svoj grad (FOTO, VIDEO)

Autor:

Pored ljudi, posebnu obuku prolaze i autonomna vozila

Autonomno upravljanje automobilima je "sledeća velika stvar" koja će promeniti naš odnos prema automobilima i transportu u celini.

Autonomna rešenja trenutno analiziraju mnoga svetska imena, kako iz sektora proizvodnja, tako i pružaoci usluga. Jedno od zvučnijih imena je svakako Uber, koji je u cilju usavršavanja svog sistema napravio čitav novi grad.

Gradić Almono se nalazi nedaleko od Pitsburga. Na površini od oko 1.000 kvadratnih metara smeštena je gomila raskrsnica i saobraćajne signalizacije. Kako bi sve delovalo realnije, tu su i brojna druga vozila, prepeke i lutke u obliku pešaka koji "vole" da istrčavaju na kolovoz.

U Uberu kažu da su simulacije koncipirane tako da samoupravljivom vozilu priušte iskustvo daleko gore od bilo čega što prosečan vozač može da doživi u svakodnevnoj vožnji.

Za test vozilo je izabran "volvo XC90" opremljen brojnim senzorima i kamerama koji non-stop nadgledaju okolinu oko vozila, kao posebni crvenim tasterom za slučaj opasnosti!

Prva vožnja: druga generacija "volvoa XC60"

Osim vozila, kompanija obučava i testira njihove operatere, koji služe kao sigurnosna mera u vozilima i nadziru sve parametre vožnje i preuzmaju upravljač ako sistem pogreši.

Nakon tri nedelje učenja i testiranja, vozila sa svojim operaterima izlaze na prave ulice gde počinju sa pružanjem usluga kompanije. Trenutno možete koristiti ovakva Uber vozila u okolini Pitsburga.

Pogledajte i kako sve to izgleda u praksi:

Izvor: YouTube


Povezano

Sve vesti