Na listi su i neke koje će vas verovatno iznenaditi.
Stalno se govori o namirnicama koje ce najrazlicitije delove tela održati u top formi - avokado za blisatvu kožu, proteini za super mišice i tako dalje... Ali, mnogo manje pažnje posvecujemo oralnom zdravlju, ako iskljucimo uobicajeno pranje zuba dva puta dnevno i korišcenje dentalnog konca (mada i tu ima onih koji zabušavaju).
Ali, za zdravlje zuba podjednako koliko i pasta i cetkica, ako ne i više, važna je ishrana koja bi trebalo da zadovolji nutritivne potrebe naših zuba.
Zubari ce vam reci da je za oralno zdravlje pravilna ishrana cak važnija i od paste za zube. Ono što jedemo ima važnu ulogu u održavanju naših zuba zdravim, a stomatolog dr Stiven Lin iz Australije otkriva šta bi trebalo da jedemo da bi nam zubi bili zdravi i lepi.
Njegovi predlozi možda ce vas i iznenaditi pošto se medu njima nalaze i puter, salame i meki sirevi.
Na svom sajtu, dr Lin piše da mnogi ljudi koji redovno peru zube i koriste dentalni konac, na kraju ipak završe u zubarskoj stolici sa karijesom, dok se dešava da oni koji mnogo manje pažnje posvecuju oralnoj higijeni imaju sasvim zdrave zube. Kako je to moguce?
"Zubi su živi organi i zahtevaju odgovarajucu ishranu da bi se regenerisali i ostali zdravi", objašnjava dr Lin, dodajuci da bez pravilnog izbora namirnica zubi mnogo teže ostaju netaknuti.
Ako unosite namirnice koje sadrže dovoljno važnih minerala i vitamina, vaši zubi ce se prirodno regenerisati, ostajuci snažni i zdravi. Ali, ako se ne hranite kako treba, bakterije i kiselina u vašim ustima onemogucavaju ovaj prirodan proces, i dovode do toga da zubi propadaju brže nego što mogu da se regenerišu, prenosi britanski "Indipendent".
"Nije samo šecer krivac za karijes, mnogo je opasniji nedostatak važnih nutrijenata koji zube cine snažnijim", objašnjava dr Lin.
Šta bi trebalo da jedemo?
Za zdravlje zuba najvažniji su vitamini rastvorljivi u mastima: A, D, K2 i E, a evo gde ih ima najviše:
Vitamin A: teleca džigerica, riba, mleko, jaja
Vitamin D: masna riba, pecurke i mlecni proizvodi, uz dovoljno izlaganja suncevim zracima
Vitamin K: meki sirevi, jaja, puter, džigerica i salama
Vitamin E: spanac, brokoli i orašasti plodovi
Za zdrave zube preporucuje se i konzumiranje cvrstih namirnica koje je potrebno duže žvakati jer to pozitivno utice na mišice vilice i podstice lucenje pljuvacke, koja smanjuje kiselost u ustima.
Dobar primer takve hrane je celer - ne samo da zahteva dodatno žvakanje, vec je i namirnica koja masira desni i cisti prostor izmedu zuba.
Dakle, uravnotežena ishrana bogata hranljivim namirnicama donosi zdrave zube, vitak struk i sjajnu kožu!