Ministar: Lubardina slika nije nestala!

Autor:

Čuvena slika Petra Lubarde "Industrijalizacija" vredna pola miliona evra nalazi se u Domu sindikata, izjavio je na konferenciji za medije ministar kulture Vladan Vukosavljević.

20
A- A A+
dom sindikata Foto: MONDO Sivački Goran

Ministar kulture demantovao je da je ukradena slika "Industralizacija"čuvenog umetnika Petra Lubarde, te novinarima u Domu sindikata pokazao da se ona i dalje nalazi u tom objektu u delu zgrade koji se naziva "Scenska kula"

Osporavajući tvrdnje lista "Blic"da slika mesecima nije u zgradi Doma sindikata, Vukosavljević je rekao da vrednost tog dela, za koje list tvrdi da vredi milion evra, nije poznata jer vrednosna procena nije utvrđena.

"Slika se nalazi u Domu sindikata u Scenskoj kuli", rekao je ministar.

Radnici na koji rade na obnovi Dvorene u Domu sindikata otkrili su zatim sliku, koja je bila zaštićena najlonima kako bi se obezbedila od eventualnih oštećenja tokom građevinskih radova.

Ministar je rekao "stičem utisak da smo današnjom naslovnom stranom svedoci jednog dodatnog impulsa tabloidizaciji medijskog prostora u Srbiji i karnevalizaciji medijskog prostora".

SAMO U SRBIJI: Gde su nestale slike!?


On je rekao da Ministarstvo neće tužiti "Blic" zbog, kako je rekao, netačnih navoda u tekstu.

Na konferenciji za novinare Vukosavljević je pojasnio da slika Petra Lubarde formalno pravno nije kulturno dobro, ali je, dodao je, svakako od izuzetnog značaja za srpsku kulturu.

"Slika je kulturno dobro u kolokvijalnom smislu, svaka slika ovog velikog umetnika, Petra Lubarde je kulturno dobro", rekao je on i objasnio da je Muzej savremene umetnosti taj koji treba da odluči da li je neko savremeno umetničko delo kulturno dobro ili ne.

Ministarstvo je odredilo tri stručnjaka iz Kuće legata Petra Lubarde, iz Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja kako bi stručnjaci došli i odredili koliko slika vredi.

Dvorana Doma sindikata pre nekoliko meseci je dobila novog vlasnika- firmu "MCF Megakom film".

Igor Stanković, vlasnik ove firme rekao je da je ovo umetničko delo u vlasništvu Saveza samostalnih sindikata Srbije u čijem je vlasništvu i zgrada Doma sindikata.

Privatna firma koja radi na rekonstrukciji Doma sindika, samo je zakupac, koji je dužan da brine o svim vrednostima kao što su Lubardina slika, ali i jedinstvene orgulje i drugi predmeti,objasnio je Stanković.

Slika će ostati u holu Dvorane kada se završi rekonstrukcija objekta.

Slika je veličine garsonjere, a u holu dvorane Doma sindikata je od 1961. godine kada je održana osnivačka skupština Samita nesvrstanih.

Naslikana je dve godine ranije, 1959.

Povezano

Sve vesti