• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto kleca BDP: Pali smo gde smo najjači

Izvor Tanjug

Nažalost, neće se ispuniti zvanični planovi da rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) bude 3%, ali MMF nas teši i objašnjava gde smo podbacili a gde smo (doduše nedovoljno) dobri. Svetska banka preporučuje pet tačaka za rast.

Na usporavanje privredog rasta Srbije u ovoj godini uticao je "privremeni poremećaj" u proizvodnji energetskog sektora i jaka suša, kaže šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu, Sebastijan Sosa.

Utešno je što, kako je izjavio Sosa, kada se isključe ta dva faktora naša zemlja beleži zdrav rast od tri odsto.

"U prošloj godini smo u Srbiji imali rast od skoro 3%, a u ovoj godini je on usporio na 1,2% zbog prekida u proizvodnji energetskog sektora i jake suše. Međutim, kada se isključe ta da sektora, Srbija ima zdrav rast od 3%", rekao je Sosa u panel diskusiji drugog dana 17. Ekonomskog foruma Srbije.

Privatnici dobro rade

Sosa je naveo da je privatna potrošnja u Srbiji robusna, o čemu svedoče podaci o rastu maloprodaje i snažno povećanje potrošačkih kredita, ali je primetio da problem postoji na strani ponude, zbog čega je potrebno primeniti strukturne reforme kako bi se povećali proizvođački kapaciteti.

On je predočio da industrijska proizvodnja beleži skok od čak 6%, maloprodaja je vrlo snažna, povećava se broj izdatih građevinskih dozvola, do juna otvoreno je 120.000 novih radnih mesta.

Sosa je, međutim, ocenio da rast od 3,5% nije dovoljan da Srbija dostigne razvijene evropske ekonomije, napominjući da joj je za to potrebna stopa rasta od bar 5% ili više.

MALO ŠTEDIMO, JOŠ MANJE INVESTIRAMO, A RADIMO...

Šef Kancelarije MMF-a u Beogradu je među probleme koji sputavaju veći privredni rast uvrstio niske investicione stope, koje se kreću između 17 i 18 odsto BDP-a, ističući da je neophodno povećanje investicija kako u privatni tako i u javni sektor.

Klonula nam stanogradnja, pa i BDP u padu

To, prema njegovom mišljenju, neće biti lako, jer imamo nisku stopu štednje, što znači skromna sredstva koja bi se usmeravala u investicije.

Drugi izazov s kojim se Srbija suočava je rast produktivnosti, primetio je Sosa, navodeći da ta stopa iz godine u godinu stagnira i da je potrebno da se ona značajno poboljša.

Bez povećanja plata javnim preduzećima

Skrenuo je pažnju i na potrebu jačanja borbe protiv sive ekonomije, kako bi se sredstva iz neformalnog sektora prelila u legalne tokove, a time unapredilo i ubiranje budžetskih prihoda po osnovu poreza.

On je naveo da je potreno da se poveća kvalitet javnih usluga i efikasnost javne uprave, kao i da se kompletira reforma javnih preduzeća.

Preduslov za viši privredni rast je očuvanje makroekonomske stabilnosti, stabilnosti monetane politike, niska inflacija i stabilne javne finansije, zaključio je Sosa.

SVETSKA BANKA: 5 PREPORUKA ZA DUPLI BDP

Direktor Kancelarije Svetske banke za Srbiju, Stiven Ndegva, izjavio je da Srbija može za 15 godina da udvostruči BDP, za šta joj je potrebna nova strategija rasta, koju je u pet ključnih tačaka predstavio danas na forumu: 1. smanjenje državnog udela u privredi - od transporta do famacije; 2. inventar državne imovine nad nekretninama; 3. novi poreski sistem; 4. ukidanje trgovinskih barijera; 5. stvaranje digitalne ekonomije.

Izvoz mora biti veći

"Srbija treba takođe da se agresivnije fokusira na izvoz, koji sada učestvuje sa 50 odsto u BDP-u, dok u drugim zemljama taj procenat ide i do 80 posto", zaključio je šef Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

Ndegva je napomenuo da je fiskalna konsolidacija u Srbiji dala rezultate, postoji suficit kojim treba pametno da raspolaže, a Vlada e puno uradila na privlačenju stranih direktnih investicija.

U tom kontekstu, podsetio je, Srbija je napravila snažan skok na Duing biznis listi, kao i na to da je londonski "Fajnenšel" Tajms pozicionirao Srbiju na prvo mesto kao najbolju destinaciju za grinfild investicije, što "nije mali, već ogroman kompliment".


Tagovi

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

glupi zatucani primtivni Srbin

Dokle god MMF i Svetska banka nam projektuju ekonomski rast i mere za rast BDP-a nama nema pomoći. Sve te priče o nivou BDP-a su jedna velika šarena laža koja nemaju mnogo veze sa stanjem privrede jednog društva i države. Jedini pravi pokazatelj stanja ekonomije jedne države je nivo industrijske proizvodnje sve ostalo su velike šarene laže kojima su nas krenuli da obmanjuju veliki vizionari pre 16-17 godina vozajući se trotinetima po halama u Kragujevcu dok su nam onako vizionarski pručivali da je gotovo sa industrijom,radom i fabrtikama, da umesto automobila u Kragujevcu treba praviti trotinete a u Boru mesto kopanja rude bakra uzgajati pečurke.Fabrike treba pozatvarati, živećemo od usluga i trgovine... I eto dokle dogurasmo...godinama nas mentori hvale, sve uspesnije reforma od reforme a Srbija danas ima duplo manju industrijsku proizvodnju nego u vreme sankcija 90-tih godina prošlog veka.O standardu gradjana neću ni da govorim...

62

Ne može i BDP da se održava maketama i obećanjima

Eljok

Jadni smo mi ako nam rast zavisi od suše.

special image