• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sećanje na čika Rašu (VIDEO)

Izvor MONDO/Tanjug

Program u sećanje na Rašu Popova na Sajmu knjiga

 Sajam knjiga program Raša Popov Izvor: MONDO TV
Izvor: MONDO TV

"Neprevaziđeni večiti deka koji je sa 89 godina otišao na neke druge poljane da uveseljava sve koji su kraj njega, Raša Popov, ostao je večito dete i kao takvog ga je počastvovao i ovogodišnji Beogradski sajam knjiga posebnim programom", rekao je Ljubivoje Ršumović danas na Sajmu knjiga.

Program je vodila njegova koleginica Gordana Maletić, a učestvovali su drugi majstor za dečiju poeziju Ljubivoje Ršumović, večiti pratilac na putovanjima Tode Nikoletić i prijatelj Dragomir Ćulafić.

Čika Raša Popov, kako su ga čitave generacije dece zvale, rođen je1933. godine. Publika ga je znala iz serijala "Fazoni i fore", "U snu san", "Radost saznanja" i drugih. Bio je i urednik izdavačke kuće "Matica srpska", kolumnista, i novinar na Radio Beogradu i Televiziji Beograd. Pisao je poeziju i knjige za decu, i bio nagrađivan priznanjima kao što su "Dositej Obradović" i "Duško Radović". Bio je oženjen i otac dvoje dece, a početkom ove godine dočekao je i praunuka.

Svi su se potrudili da ovaj omaž nedavno preminulom Raši bude sasvim u njegovom stilu: pun mudrosti, emocija, smeha i pomalo sarkazma.

Svako je odlično poznavao ovog sveznalicu, pesnika, novinara ravničarskog mudraca, čovekoljupca i svako je citirao Rašine doskočice, pesme, duhovite replike, koje bi mogle da ispune jednu omanju enciklopediju.

Ovom posmrtnom omažu koji je bio organizovan u sali koja nosi ime još jednog pisca za decu, Aleksandra Vuča, ispunila je publika svih generacija pokazujući koliko je Raša Popov bio popularan, bez obzira da li je nastupao u programu namenjenom najmlađima ili njihovim dekama i bakama.

Popularni Ršum je podsetio da je Raša rođen u bantskom delu Mokrinu i da je tamo sa još dva brata proveo bezbrižno i srećno detinjstvo, a uz put se bavio pisanjem kao njegov komšija, ne manje talentovani pesnik Mika Antić.

Veoma mlad se otisnuo među novinare i to mu je bila zvanična profesija, bilo da je pisao ili nastupao na televiziji gde je bio nenadmašni zabavljač.

Rođen u kraju odakle je potekao i Dositej Obradović i Raša se otisnuo među prosvetitelje, najpre narodu otkrivajući tajne nauke, a onda mladim ljudima fenomene jezika srpskog i tako je i nauku i poeziju učinio dostupnim i dostojnim običnog čoveka, svejedno mladog ili starog.

"Kad se kaže da je pisao bajke (jedne su posthumno objavljene za ovaj sajam) to su bili obrasci, strateški, literarni plan i primer kako se danas može i treba takmičiti sa Andersonom, Krilovim ili Braćom Grim", rekao je Ršumović.

Ovako ga se mi sećamo:

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE