mondo.rs

Ovo su uzroci većine razvoda

Autor:

Saznajte na vreme, možda će vam pomoći da sačuvate vezu ili brak.

U svakom braku ili dugoj vezi dolazi do nesuglasica i partneri se suočavaju sa brojnim izazovima. Ali, ako vam je za utehu, istraživači su utvrdili koja ponašanja treba da izbegavate kako biste značajno smanjili šansu da vam "puknu" veza ili brak.

Stručnjaci tvrde da nakon 15-minutnog razgovora sa parom mogu tačnošću od 90 odsto da predvide da li će taj par biti zajedno i u narednih pet godina.

Ako se pitate kako, nije reč o nekakvom nagađanju, već im međusobno ophođenje partnera to odaje.

Dakle, evo šta treba da izbegavate.

1. Optuživanje

Stručnjaci kažu da je za brak ili vezu optuživanje partnera bukvalno "poljubac smrti", a posebno je rizično ako partnera optužujete za nešto, a ne znate činjenice. Oni savetuju da svom partneru jednostavno postavite pitanja, umesto da nagađate ili još gore, optužujete.

Ako želite kvalitetnu vezu/brak, punu ljubavi, morate da komunicirate, a optuživanje baš i nije neka komunikacija jer je najčešće jednostrano.

Uostalom, kada se prema partneru odnosite sa poštovanjem, čak i kada povremeno napravi neku grešku, to u njemu budi želju da bude bolji i da opravda vaše ponašanje.

2. Potiskivanje ili "eksplozija" emocija

Ljudske emocije pod pritiskom reaguju na dva načina - ili se "uguše" ili "eksplodiraju". U svakom slučaju, i potiskivanje emocija i njihovo prenaglašavanje može da se poveže sa optuživanjem.

Naime, neko ko po navici uvek raspravu dovodi do usijanja zainteresovan je da brani sopstveno mišljenje i da krivi drugu stranu. To kod druge strane stvara potrebu da se brani i da "guši" svoje emocije, a takvo ponašanje ne samo da nije produktivno, već je destruktivno.

U trenutku kada dođete u ovakvu situaciju, postavite sebi sledeće pitanje: "Da li želim da budem u pravu, ili želim da budem u srećnoj vezi?"

Drugim rečima, uvek se potrudite da prvo razumete situaciju, a onda da pokušate da nađete rešenje.

3. Omalovažavanje

Ova užasna navika, koja podrazumeva da želite da se partner oseća loše i nedovoljno vredno, neće vam doneti baš ništa dobro. U mnogim slučajevima, nipodaštavanje se sprovodi objektivizovanjem, odnosno uklanjanjem nečijih "ljudskih" karakteristika, kao i fokusiranjem samo na negativne stvari, pretpostavke i predrasude.

Ovakvo ponašanje može da bude kratkoročno efektno, ali će zato dugoročno da uništi partnerovo samopouzdanje. U slučaju da vam to čak i na trenutak zazvuči primamljivo, imajte na umu da situacija u sekundi može da se okrene, tako da partner odluči da više ne može da trpi takvo vaše ponašanje i da jednostavno ode od vas.

Ono što možete da uradite da biste sačuvali vezu/brak i izbegli ovakvo ponašanje je da prihvatite da ste oboje ljudska bića i da u svakom trenutku pokušavate da budete najbolja verzija sebe.

4. Otuđenje

Pod ovom navikom se podrazumeva da se jednostavno otuđujete, povlačite kada dođete u situaciju da zajednički treba da rešite neki problem. Ponekad to radite u tišini, pasivno-agresivno, a nekad veoma otvoreno i tada zalupite vrata i odete, što čini da partner oseća nesigurno i napušteno. U većini slučajeva se osobe svesno otuđuju i to koriste kao sredstvo kojim manipulišu partnerom.

Ukoliko želite da vaša veza ili brak potraje, morate da odlučite u kom smeru ćete da idete. To znači da morate da rešite probleme i uvažite potrebe obe strane, napravite kompromis. Da biste kao par preživeli izazove, morate da radite kao tim, a ne da se povlačite i otuđujete čim naiđe problem.

Ako ste prepoznali svoju vezu u bilo kojem od navedenih scenarija, budite uvereni da igrate veoma opasnu i rizičnu igru. Nisu ove navike i ponašanja bez razloga uzroci 90 odsto razvoda…

Povezano

Sve vesti