Svima nam se to desilo. Žvaćemo žvaku, uzmemo malo vode da popijemo i prvi gutljaj je potpuno neočekivano - hladan. Kako je to moguće?
Pa, nije magija u pitanju, to je sigurno. Objašnjenje je naučno. Evo o čemu se radi.
Za ovaj efekat odgovoran je protein TRPM8 (" transient receptor potential cation channel subfamily M member 8"). Poznat i kao "receptor 1 za hladno i mentol".
U svakom slučaju, pomenuti protein nalazi se u našim nervnim ćelijama koje su zadužene za osećaj hladnog, a odgovoran je i za kretanje jona kroz ćelijske membrane. Ali, aktivira se samo na niskim temperaturama i "obaveštava" mozak da je "zahladnelo". To radi tako što "pušta" u ćelije jone natrijuma i kalcijuma kad je hladno. To šalje obaveštenje kroz nervne ćelije i mozak zna da je hladno.
Ali, ovaj protein ne aktivira samo temperatura. Mentol, hemikalija koja se nalazi u pepermintu i uljima mente takođe ga "pali". Naučnici nisu još sasvim sigurni zbog čega, ali je pozuzdano utvrđeno da se to dešava.
To znači da se kad jedete nešto što sadrži mentol (žvake, recimo, ili pepermint bombone), ovaj protein "prevari" i pušta jone natrijuma i kalcijuma u ćelije. A signal zatim ekspresno stiže do mozga govoreći mu da je - hladno.
A ovo se ne dešava samo kad pojedete nešto sa mentolom. Isti efekat imaju i proizvodi koji se nanose na kožu, recimo, gelovi za tuširanje koji sadrže mentol, ili kreme - koža se "ohladi", i zato se kreme sa mentolom koriste za ublažavanje upalnih procesa, piše IFLScience.
Zvezdu spustili dva mesta na tabeli Evrolige: Evo u čemu je stvar, Partizan se podigao!
Zvezda može do Top4, a kakve su šanse Partizana: Softver izračunao sve o srpskim klubovima u plej-ofu Evrolige!
Ispaljeni američki projektili na Rusiju: Preti velika eskalacija sukoba, Putin zapretio da će gađati Orešnikom
Kad ne smišlja Zvezdine pobede, onda je u Hramu Svetog Save: Sferopulos za MONDO o srpskoj kulturi, istoriji i Beogradu
Sutra Dan žalosti u Srbiji zbog masakra na Cetinju: Doneta odluka na sednici Vlade