Negde oko podneva osećate neodoljivu potrebu za čipsom ili kikirikijem? Ili bi vas više usrećio čokoladni kolač? Da li ste se nekad zapitali šta stoji iza toga?
Džesika Krendal, nutricionista iz Denvera objašnjava da je ponekad uzrok žudnje za određenim namirnicama nedostatak određenih nutrijenata, ali da je vrlo često u pitanju to što se prosto sećamo koliko smo uživali u čokoladnoj torti prethodnog dana i želimo da taj osećaj ponovimo.
U svakom slučaju, moguće je da tu želju za slatkim ili slanim zadovoljite zdravijim alternativama zbog kojih nećete morati da "prekršite" dijetu, objašnjava ona za "Dejli mejl".
Ako vam se jede nešto slano
Žudnja za slanim, za čipsom recimo, može da bude signal da vam nedostaje određenih minerala. U studiji objavljenoj u stručnom časopisu Psihologija i ponašanje navodi se da je želja za slanom hranom izraženija kod žena kojima nedostaje kalcijuma i magnezijuma u organizmu.
Ali, Krendalova kaže da to nije baš uvek slučaj jer je mnogo veća verovatnoća da ishranom kakva je danas uobičajena unesemo u organizam više soli nego što nam je potrebno, nego manje.
"Ponekad se dešava da postoji određeni disbalans elektrolita, ali to su vrlo retki slučajevi", kaže ona.
U mnogo većem broju slučajeva, jede nam se čips prosto zato što nam se - jede, ili zato što smo umorni i pod stresom.
"Ali, nije problem u želji za hranom, već u načinu na koji ćete je zadovoljiti", objašnjava Krendalova.
Ako imate želju za slanim, zdravija alternativa bi bio recimo mladi sir sa paradajzom i mrvicom balzamiko sirćeta.
Ili, možete da ispečete semenke bundeve recimo. To je takođe pametnije od čipsa, morate priznati.
Ako vam se jede nešto slatko
U retkim, retkim slučajevima, desi se stvarno da nam padne šećer, pa nam se jede nešto slatko. Mnogo češće, stvar je samo u tome šta vaše telo očekuje, na šta ste ga navikli.
"Vrlo često smo prosto navikli da posle ručka ili večere pojedemo nešto slatko, i onda naš organizam to očekuje", objašnjava Krendalova.
"Ali, voće je pametan izbor", kaže ona.
Recimo, možete da zamrznete grožđe, skinete ga sa peteljki i zamrznete i imate osvežavajuću poslasticu koja je mnogo zdravija od sladoleda. Zašto da ga zamrznete? Pa, tako vam je malo teže da ga jedete, pa će potrajati dok pojedete recimo manju činijicu, i tako ćete moći da prepoznate trenutak u kojem vam mozak kaže "dosta je".
Vezenkov zabija nož u leđa Bugarima: Bomba u Eurobasket 2025, MVP Evrolige menja reprezentaciju?
Priveden bivši košarkaš Partizana i reprezentacije: Optužen za nasilje u porodici!
Zašto je Emir Kusturica promenio veru i postao Nemanja? Prozvali ga izdajnikom, a zbog istine su zanemeli svi
Igrao za Zvezdu i rekao najskuplje "ne" u istoriji evro-košarke! Jedan čovek mu se sada smeje zbog 12 miliona
Svetislav Pešić dobio dva strašna pojačanja: Još jača Srbija napada Dansku u Beogradu!