Tri stvari koje nikada ne treba da odlažete

Autor:

Ove važne obaveze i potrebe često odlažemo zbog drugih, manje važnih stvari, a zaista ne bi trebalo - na taj način sebe izlažemo većem stresu, a možemo čak i da oštetimo svoje zdravlje.

0
A- A A+

Pauza za ručak

Kada na poslu imamo mnogo obaveza, često govorimo sebi "samo da uradim još ovo i idem da jedem". Studija koju je sprovela kompanija "Herman Miler" pokazala je da su žene sklonije tome da odlažu ručak kako bi završile posao.

Međutim, istraživanje je pokazalo da odlaganje obroka utiče na naš unutrašnji sat, zbog čega se teže koncetrišemo, a nekad se osećamo i pospano.

"Donošenje odluka tada postaje sporije, pažnja je umanjena, a teže nam je i da razmišljamo", kaže dr Dimitrios Pasos.

Osim toga, teško da ćete impresionirati nadređene time što ćete odložiti ručak. Zato, ne odlažite ručak, jedite zdravo i birajte namirnice koje će vam povećati nivo energije - tako ćete brže završiti obaveze.

Čišćenje

To se ne odnosi samo na čišćenje kuće, već i na raspremanje nekog nereda, sređivanje ormana… Činjenica je da svi ponekad odlažemo ove nemile obaveze, a nije ni čudo – istraživanje je pokazalo da čišćenje za 61 odsto žena predstavlja stres, a trećina priznaje da je to barem jednom nedeljno razlog za svađu u kući.

"Jedna studija je pokazala da je u porodicama koje žive u nesređenim kućama tokom večeri veći nivo stresa, a nered takođe povećava i rizik od depresiju, sposobnost da učimo, pamtimo i borimo se sa stresom", kaže Bet Pen.

Odlazak u toalet

Sigurno ste barem jednom sebi rekli: "Samo da pošaljem mejl, pa idem da piškim", ili "valjda će sad reklame, pa idem u toalet". I to svaki put potraje oko pola sata, pre nego što zaista ispunite svoju potrebu.

"Ne samo da time izbacujete otpad iz sebe, već i potencijalne bakterije. Time što odlažete pražnjenje bešike izlažete sebi riziku od zapaljenja bešike i raznih urinarnih infekcija. U nekim slučajevima, to može da dovede i do infekcije bubrega", upozorava dr Tarlokan Tur.

"Ni slučajno ne odlažite odlazak u toalet za onaj trenutak kada više ne možete da izdržite jer time slabite bešiku", dodaje ginekolog dr Seli Votkinson.

Povezano

Sve vesti