• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ceo Sandžak će spremati mantije za Tursku?

Izvor MONDO/Agencije

Sandžački specijalitet mantije mogao bi uskoro da se nađe na turskom tržištu posle potpisivanja novog Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske.

 Mantije - izvoz u Tursku iz Sandžaka Izvor: Milena Pridraški/MONDO


Srbija je tim sporazumom dobila kvote za bescarinski izvoz više vrsta namirnica i poljoprivrednih proizvoda, između ostalih i 500 tona tradicionalnog jela mantija, navodi agencija Anadolija, podsećajući da je sporazum potisan u oktobru tokom posete predsednika Turske, Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu.

Mantije su tradicionalni novapazarski i sandžački specijalitet - vrsta pite ili bureka. U kulturi ishrane na sandžačkom podneblju je još od turskog doba, specifičnog je ukusa i priprema se isključivo ručno.

Za pripremu se koriste brašno, maslac, so, juneće, goveđe ili ovčije meso, luk i biber. Postoji više vrsta mantija, one mogu biti prazne, sa sirom ili mesom, a svaka od navedenih vrsta može se preliti jogurtom ili kiselim mlekom.

Promotorka starih zanata i kuhinje iz Novog Pazara, Fifa Koca, za agenciju Anadolija kaže da bez obzira što je to vrsta pite, u spremanju tog specijaliteta važna svežina namirnica, posuđe, higijena, čak i temperatura prostorije, ali i posvećenost i ljubav prilikom spremanja.

Mondo je pisao o mantijama i načinu pripreme tog specijaliteta. Podsetite se:

MANTIJA - KRALJICA ZALOGAJA (FOTO)

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marija

U Turskoj su mantije mnogo manje, velicine nokta na malom prstu i manje i skoro da i nema mesa. Generalno Turci su oduvek sirotinja zato su im i mantije nikakve (sad je trenutno kila mlevene junetine 10evra/kg) . Jedino sta mi se svidja jeste sto se sluzi sa prelivom od jogurta (jogurt im je kao nase kiselo mleko) i otopljenim maslacom, zgnjecenim belim lukom, suvom nanom i tucanom paprikom.

snooker

@Marija i skoro da i nema mesa... naravno da ima jako malo mesa, jer se zdravije hrane od nas, mnogo više povrća jedu...

Đomla

Mariću znaš šta ti je činiti...

special image