Beta

Pošta Srbije: Nelegalan protest u Zemunu

Autor:

Deo zaposlenih JP “Pošta Srbije" već nekoliko dana protestuje ispred glavnog poštanskog centra u Zemunu. Iz “Pošta Srbije” navode da je protest nelegalan.

7
A- A A+

pošta, posta, kamena pošta, kneza miloša, takovska, pošta u takovskoj, pismo, poštar Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Članovi Samostalnog sindikata poštanskih radnika traže poboljšanje materijalnog položaja, odnosno povećanje zarada i isplate zarade iz dobiti, zabranu zapošljavanja novozaposlenih na sistematizovana radna mesta sa rešenjima o privremeno-povremenim poslovima.

Oni traže i prevođenje zaposlenih na određeno vreme u status zaposlenih na neodređeno vreme najkasnije dve godine, da se obezbedi optimalan broj izvršilaca na tehnološkim radnim mestima, uspostavljanje socijalnog dijaloga, poštovanje zakona i načela jednakosti i izbor direktora na osnovu već sprovedenog konkursa. 

Sindikat je u dopisu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću naveo da je "Pošta Srbije" po ostvarenoj dobiti i ostalim ekonomskim pokazateljima jedno od najuspešnijih preduzeća u Srbiji, ali ne i po zaradama, koje su pored umanjenja od 10 odsto dodatno obezvređene rastom troškova života. 

Istaknuto je da javna preduzeća "treba da vode stručnjaci, a ne političari". 

JAGMA: Svi bi u direktorsku fotelju Pošte Srbije

Pošta Srbije saopštila je nakon toga da je slanje pošiljaka otežano, jer “oko 50 osoba svako veče od ponedeljka blokira glavni poštanski centar u Zemunu”. 

Osim toga, oni su pozvali nadležne da identifikuju te osobe i “omoguće da građani neometano primaju pošiljke”. 

U saopštenju se navodi da taj "strateški objekat" blokira “grupa iz nereprezentativnog sindikata - Samostalnog sindikata poštanskih radnika”, a preduzeće Pošta Srbije ocenilo je da oni krše zakon o radu, štrajku i javnom okupljanju jer protest nije prijavljen. 

"Postoje dva reprezentivna sindikata u kojima je oko 12.000 zaposlenih, kao i više manjih nereprezntativnih sindikata. Međutim, trenutno svega oko 50 osoba svako veče se okuplja i blokira rad GP Centra. Neretko se dešava i da samo dve osobe sprečavaju ulazak i izlazak kamiona i to uz agresivno i bahato ponašanje", navodi se u saopštenju. 

Pošta Srbije navela je da je u tri navrata slala dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali da do sada nije bilo reakcija. 

"Očekujemo da će uslediti brza reakcija nadležnih organa, jer nas već u ponedeljak očekuje isplata jednokratne pomoći za 460.000 penzionera koji na kućne adrese dobijaju svoje penzije", navodi se u saopštenju.

Povezano

Sve vesti