mondo.rs

Španija izdala nalog za HAPŠENJE Pudždemona! FOTO

Autor:

Španski Vrhovni sud saopštio je večeras da je sudija izdao evropski nalog za hapšenje smenjenog katalonskog lidera Karlesa Pudždemona i četvoro njegovih bivših ministara.

19
A- A A+


Istražni sudija je izdao pet posebnih evropskih naloga za hapšenje smenjenih katalonskih zvaničnika zbog "pobune, zloupotrebe javnih sredstava i neposlušnosti prema nadležnim organima".

Agencija Roters navodi da se Pudždemon i saradnici nalaze u Belgiji i da su optuženi za pobunu, podsticanje na pobunu, zloupotrebu javnih fondova i kršenje poverenja.

Navodi se da je sudija odbio Pudždemonov zahtev za svedočenjem putem video konferencije iz Belgije.

Španski sud je juče odredio pritvor za osam smenjenih članova katalonske vlade.Te mere su usledile nakon što su katalonske vlasti proglasile nezavisnost te oblasti od Španije. Centralne vlasti u Madridu su potom uvele direktnu prinudnu upravu i ukinule autonomiju toj oblasti. Smenile su rukovodstvo i raspisale izbore za 21. decembar.

Pudždemon je početkom ove nedelje doputovao u Brisel.

Pritvor za ex katalonske ministre!

U obraćanju koje je juče prenosio javni servis Katalonije TV3, Pudždemon je pozvao Katalonce da protestuju protiv španskih vlasti "bez nasilja, mirno i sa poštovanjem svačijeg mišljenja".

Pudždemon je zajedno sa nekoliko članova svog kabineta i dalje u Briselu gde, prema njegovim rečima, oni traže "sigurnost i slobodu" dok sudije u Španiji vode istražni postupak protiv njih zbog borbe za odvajanje Katalonije.

Oglasio se Pudždemon (FOTO, VIDEO)

Katalonija proglasila nezavisnost! (FOTO, VIDEO)

BELGIJA - RAZMOTRIĆEMO NALOG

Belgijsko pravosuđe saopštilo je večeras da će razmotriti evropski nalog za hapšenje smenjenog lidera Katalonije Karlesa Pućdemona koji se nalazi u Briselu, navelo je tužilaštvo i potvrdilo prijem poternice.

"To ćemo razmotriti, potom će to biti predato istražnom sudiji", rekao je Frans presu portparol belgijskog saveznog tužilaštva Erik van der Sijpt.


Povezano

Sve vesti