mondo.rs

Nova "honda sivik tajp R" stigla u Srbiju (FOTO)

Autor:

Vladar Nirgburgringa počeo da se prodaje i kod nas

Nova "honda sivik tajp R" stigla u Srbiju (FOTO) Foto: Mondo/Marko Tanasković

U aprilu ove godine, "honda civic type R" je postavila rekord na Nirburgringu. Sa 7 minuta i 43,8 sekundi, novi "tajp R" je postao najbrži serijski automobil koji je ikad kročio na asfalt čuvene nemačke staze.

Pola godine kasnije taj model je stigao i u Srbiju. Iz Honde kažu da je jedina razlika u tome što je rekorderu bila izbačena zadnja klupa, ali ubačen sigurnosni kavez.

U okviru događaja "Civic open day" koje je organizovan u Honda centru na Novom Beogradu gosti su mogli da vide kako ovo "čudo na točkovima" i izgleda. Dramatičan izgled "običnog" modela je kod sportiste dodatno naglašen brojnim detaljima, a pre svega usmerivačima vazduha.

honda, civic type r, sivik tajp R Foto: Mondo/Marko Tanasković "honda sivik tajp R"

Naravno, najbitnija razlika se nalazi ispod haube. Motor je dvolitarski VTEC turbo benzinac koji razvija 320 konjskih snaga pri 6.500 obrtaja u minutu i ima maksimalni obrtni moment od 400 Nm pri 2.500 obr/min. Tu snagu prenosi veoma efikasno na 20-inčne točkove zahvaljujući šestostepenom ručnom menjaču, čiji je prenos između brzina smanjen za sedam odsto u odnosu na prethodnika.

Enterijer je tipično sportski sa profilisanim "kadicama" i volanom odličnih dimenzija. Instrument tabla je potpuno digitalizovana i prikazuje, pored standardnih parametara, G i kočionu silu, ubrzanje, turbo pritisak, a tu su i sportski merači kruga, 0-100km/h i 0-400m.

Izloženi model je bio u GT paketu koji se izdvaja ugrađenom Garmin navigacijom, audio sistemom sa osam zvučnika, dvozonskom klimom, crvenim ambijentalnim osvetljenjem i naprednim "Honda Sensing" sitemom pomoći u vožnji.

Cena rekordera sa pomenutom dodatnom opremom iznosi 42.990 evra.

Da li smo i kod vas čuli jedno "uh"?

Koja je vaša omiljena gradska jurilica?

Pogledajte i kompletnu galeriju novog modela R:

Povezano

Sve vesti