Aleksa - vodič koji ima samo 12 godina

Autor:

Bez predaha i pauza, od prve do poslednje postavke, brojne informacije i latinski nazivi - tako u Muzeju "Srema" radi Aleksa Teodorović.

4
A- A A+

Za većinu turista, poseta nekog mesta podrazumeva i obaveznu posetu muzeju. One koje put odvede u Sremsku Mitrovicu i njihov Muzej "Srema" sa bogatom istorijom od dinosaurusa do rimskog doba, upoznaće kroz i Alekse Teodorovića. Ima samo 12 godina i najmlađi je muzejski vodič.

"Ovde možete videti lobanju džinovskog jelena megalocerosa giganoteusa, ovo je deo donje vilice mamutusa primigenijusa mamuta, a ovo je deo lobanje bizona priskusa", ovako sa praistorijskim životinjama Aleksa počinje svoju muzejsku turu. Bez predaha i pauza od prve do poslednje postavke, brojne informacije i latinski nazivi.

"Kao četvorogodišnjak sam pročitao svoju prvu knjigu, bila je o dinosaurusima. Kako sam pročitao, to je bila ljubav na prvi pogled. Nije uopšte bilo teško,  ali neke stvari sam morao više puta da pročitam pošto mi se ponekad dogodi da zaboravim", objašnjava za RTS najmlađi vodič Muzeja "Srema", Aleksa Todorović.

Pročitajte: Studenti napravili genijalan vodič kroz Beograd

Uz dinosauruse, rimsko nasleđe Sirmijuma takođe je njegovo interesovanje. Za učenika šestog razreda muzej je i igraonica i radionica.

U programu najmlađi vodič je godinu dana. Uz Aleksu su u Muzej stigli i novi mladi saradnici i brojnija publika. Iako se njegove ture posebno najavljuju, mentorki je vikendom najčešća zamena.

"On je jedan mali genijalac koji se pronašao u mojoj priči o istoriji, i o tome zna puno. Naravno, ja popunjavam nedostatke, on popunjava takođe moje nedostatke, a inspiriše me da radim dalje", ističe Jasmina Davidović, viši kustos Muzeja "Srema", i Aleksina mentorka.

"Još treba da naučim Rim, ali malo je teško budući da se nekoliko careva izmenilo na njegovom prestolu i ima gomila spomenika koje treba da se nauče, a jednoga lepog dana ću verovato postati paleontolog da idem po svetu i tražim fosile praistorijskih životinja", kaže Aleksa o svojim planovima za budućnost.

I posle 70 godina postojanja, muzej je kažu uz Aleksu postao mlad. O zubima mamuta ili rimskom sunčanom satu, gosti iz inostrastva od Alekse sve saznaju na engleskom.


Tagovi:

Povezano

Sve vesti