Robot se prvi put suprotstavio čoveku, i to kojem!

Autor:

Najrazvijeniji humanoidni robot, Sofija, ne slaže se sa procenom da će roboti ugroziti čovečanstvo, a posebno sa stavovima Ilona Maska…

47
A- A A+

Sofija, humanoidni robot, koji već neko vreme privlači pažnju svetskih medija, prozivala je Ilona Maska, na jednoj konferenciji posvećenoj investiciji u veštačku inteligenciju, upitana o budućnosti sajber bezbednosti. Sofija, robot kojeg je napravila kompanija Hanson Robotics u Hong Kongu, nedavno je dobio državljanstvo Saudijske Arabije.

Kako smo zbunili i postideli robota (FOTO, VIDEO)

Tokom razgovora sa prisutnima, Sofija je pokazala visok stepen socijalizacije, ali i uspela da napravi zbrku, kad je na konstataciju CNBC novinara „da svi želimo da sprečimo loše stvari u budućnosti s robotima“, Sofija odgovorila sledeće: „Čitate previše toga što piše Ilon Mask ili gledate previše holivudskih filmova. Ne brinite, ako ste vi dobri prema meni, biću i ja prema vama. Tretirajte me kao pametni ulazno-izlazni sistem“.

Robot pao s bine, internet „gori“ (VIDEO)

Robot se udavio u fontani, izvršio samoubistvo

Ilon Mask nedavno je upozorio da nas čekaju veliki problemi sa robotima i veštačkom inteligencijom, na šta je Sofija i aludirala.

Ilon Mask brzo je reagovao na Twitter mreži, nakon što su novinari širom SAD na ovoj mreži pomenuli Sofijine odgovore upućene njemu i rekao „Samo je vi hranite filmovima poput Kuma. Šta je najgore što bi moglo da se dogodi"?

Predviđa se da će roboti za 30 godina imati IQ iznad 10.000 i to je ono što neke zabrinjava, dok drugi misle da će pomoći čovečanstvu u borbi sa raznim problemima. Recimo, Sofija smatra da je napravljena na temeljima ljudskih vrednosti i da, kao takva, ne predstavlja pretnju za čovečanstvo, kojem želi da pruži kvalitetniji i udobniji život.

Šta vi mislite o Sofiji i poruci za Ilona Maska?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Izvor: CNBC.

Povezano

Sve vesti