Da li znate ko je prvi počeo da nosi kravate?

Autor:

Mnogi misle da nam je taj modni detalj stigao iz Francuske, ali nije tako. Mnogo bliže komšije su "krive".

3
A- A A+

Kravate su neizostavan deo svakog muškog poslovnog odela na bilo kojoj tački zemaljske kugle. Neki muškarci ih, zbog zahteva posla, nose svakodnevno, i imaju kolekcije u raznim bojama u zavisnosti od prilike.

Ali, malo ko zna kako se, u stvari, običaj nošenja kravata raširio svetom?

Komad odeće, koji se vezivao oko vrata, je bio deo narodne muške i ženske nošnje, ali je sve to uglavnom bilo skoncentrisano na određene grupe. Na primer, zabeleženo je da su neki Rimljani nosili kravate kao deo uniforme ili simbol pripadanja određenoj grupi. Međutim, u srednjem veku je to malo ko praktikovao.

Sve se to promenilo tokom tridesetogodišnjeg rata, koji se dešavao u Evropi od 1618. do 1648. godine. To je bio jedan od najubojitih ratova na evropskom tlu, ali istovremeno i jedan od najbesmislenijih, kako istoričari vole da kažu.

Sve je počelo kao religijski sukob katolika i protestanata, ali se posle Francuska, iako katolička zemlja, pridružila protestantima, pa je, maltene ratovao svako sa svakim. Nije se moglo tačno razaznati ko je na čijoj strani i zašto. Tada je broj zemalja i strana u ratu bio mnogo veći nego sad, jer je tada u Evropi bilo mnogo više državica.

Elem, kao jedno od pojačanja francuskoj vojsci u toj borbi, pristigli su dobrovoljci iz krajeva današnje Hrvatske, noseći svoju tradicionalnu nošnju. Deo nošnje je bio mali komad tkanine koji se vezivao oko vrata.

Francuski dvor i plemići su se oduševili tom nošnjom i počeli su i sami da je nose. Te pripadnike hrvatske vojske su zvali Kroate, pa su po njima i nazvali novi komad odeće, kravata. Kasnije je kravatu počeo da nosi i sam kralj Luj XIV.

To je bilo dovoljno da svi počnu da ga imitiraju, piše "Politika".

Pogledajte kako da vežete kravatu za 10 sekundi:

Izvor: YouTube

Pročitajte: 12 modnih saveta za muškarce

Povezano

Sve vesti