MONDO/Agencije

Istočno Sarajevo dobilo spomenik Vitaliju Čurkinu

U Istočnom Sarajevu danas je otkriven spomenik preminulom ruskom ambasadoru u Ujedinjenim nacijama Vitaliju Čurkinu.

1
A- A A+

Događaju su prisustvovali udruženja iz Srbije, predstavnici Opštine Istočno Novo Sarajevo, Vlade RS, ruske ambasade u BiH i nekoliko desetina građana.

Postavljanje spomen-ploče preminulom ruskom ambasadoru u UN u Istočnom Novom Sarajevu organizovalo je Udruženje građana "Istočna alternativa" uz podršku ruske ambasade u BiH i opštine Istočno Novo Sarajevo.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je 20. februara iznenada umro u 64. godini od srčanog udara na svom radnom mestu.

ČEST GOST SLOBODANA MILOŠEVIĆA

Čurkin će u Srbiji ostati upamćen po čestim posetama Beogradu tokom 1994. godine i 1995. godine i sastancima koje je kao izaslanik Rusije imao sa tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem.

Predsednik Rusije tada je bio Boris Jeljcin, a ministar spoljnih poslova Andrej Kozirjev.

Razgovaralo se o zaustavljanju rata i prekidu neprijateljstava u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Pored Čurkina, u Beogradu je tada često boravio i japanski diplomata Jasuši Akaši, mirovni izaslanik UN, koji je, povodom pregovora Miloševića, Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića rekao da je "konje moguće naterati do pojila, ali ne i da piju vodu".

Čurkin je kao ruski ambasador pri UN ulazio u oštre verbalne sukobe sa kolegama iz SAD.

Na sednicama Saveta bezbednosti UN je kritikovao institucije u Prištini zbog požaja Srba i nealbanaca na samoproglašenom Kosovu, ne libeći se da stane na stranu Srbije.

On je i 2015. godine u ime Rusije uložio veto pred Savetom bezbednosti UN na rezoluciju Velike Britanije da se u Srebrenici dogodio genocid.

Povezano

Sve vesti