• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li koji se auto najviše krade u Beogradu?

Izvor MONDO/Tanjug

Izgleda da se u "ukusu" kradljivaca automobila ništa ne menja...

 Krađa automobila u Beogradu Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Dnevno se u Beogradu prosečno ukradu tri automobila, a lopovima je najinteresantniji "golf" i to u svim modelima, kao i ostali modeli "folsksvagena", rekao je danas vršilac dužnosti  šefa Odseka za suzbijanje delikata na motornim vozilima Policijske uprave Beograd Boško Sekulović.

Gotovo polovina svih ukradenih vozila na teritoriji Beograda su iz programa "folksvagen", "reno" i "audi", precizira za Tanjug Sekulović i navodi da se, pored svih novih modela "folksvagena", često kradu i vozila "reno" - "megan", "klio", "laguna", "kaptur", posle toga, zastupljeni su i modeli "audija", "škode", "sitroena", "pežoa" i "opela".

Građani bi trebalo da vode računa, ističe Sekulović i kaže da bi vozilo trebalo da se obezbedi nekom elektronskom, ili mehaničkom zaštitom, a apeluje da ljudi budu oprezni i da ne ostavljaju ključeve u automobilu.

"Na godišnjem nivou imamo otprilike 50-60 krađa vozila tako što vlasnici ostavljaju ključeve u vozilu, vozilo u pogonu, odlaze do apoteke, pekare, škole, obdaništa. Izvršilac- lopov, iskoristi pogodan momenat, sedne u vozilo i odveze ga. Takve krađe žargonski nazivamo 'trkač', zbog načina izvršenja krivičnog dela, a nema pravila da li se tako ukradena vozila lakše nađu", kaže Sekulović.

LOPOVIMA TREBA od 30 do 60 sekundi

Za vozila koje ne poseduju neku elektronsku, ili mehaničku zaštitu, objašnjava Sekulović, lopovima je potreban jako mali vremenski period potreban da ga upale odvezu i to je bukvalno od 30 sekundi do par minuta.

Tako, alati za krađu idu u korak sa aktuelnim tehničkim rešenjima u automobilskoj industriji i neprestano se pojavljuju novi, pa se kod nas 2015. pojavio novi univerzalni alat "turbodekoder", odnosno mehanički fleksibilni ključ pomoću kojeg se za desetak sekundi, bez oštećenja otključava i zaključava brava na vozilu i cena tog uređaja na domaćem tržištu iznosi oko 1.200 evra.

"Lopovi prate trendove, kako izlaze novi modela vozila i nove vrste zaštite, tako se pojavljuju novi sofisticirani elektronski alati koji služe za provaljivanje, obijanje, savlađivanje prepreka, odnosno paljenje tih vozila".

Pre 10 godina, podseća Sekulović, u Beogradu je ukradeno oko 2.600 automobila, 2016. ukradeno je 980, a ove godine, do 1. novembra, sa ulica glavnog grada nestalo je 929 vozila, a, prema njegovom mišljenju, takva brojka je "prihvatljiva".

"Moje lično mišljenje je da je na grad od dva, dva i po miliona stanovnika i oko 800.000 registrovanih vozila, takva brojka prihvatljiva, jer, kada pogledate druge evropske gradove slične veličine, poput Beča, gde je dnevni prosek krađe vozila pet, mi smo na tom nekom 'zadovoljavajućem' nivou", smatra Sekulović.

Takođe, Sekulović ističe da je MUP više puta pisao inicijative za izmene i dopune krivičnog zakona, da se pooštre kazne za krivično delo, jer, kako kaže, postoji problem u radu policijskih službenika njegovog odseka i odeljenja, jer su sankcije za krivično delo neovlašćenog korišćenja tuđeg vozila veoma blage, od novčane kazne, do zatvorske do tri ili do pet godina.

"Trenutno, situacija je takva da, ukoliko ukradete 'juga', koji je vrlo male vrednosti, ili neko novije vozilo, npr. 'Range Rover, BMW, audi, čije su vrednosti do ili od 100.000 evra, ista vam je zatvorska kazna", naglasio je Sekulović.

S tim što, kako je rekao, da ukradete "juga", potrebno vam je jako mnogo manje znanja, napora, dok, da se ukrade vozilo neke novije generacije, potrebno je dosta veće znanje, efikasnija primena sofisticiranih alata i elektronskih uređaja i samim tim, takvo vozilo ne služi da se izvršilac preveze od tačke A do tačke B, već isključivo služi za sticanje velike protivpravne imovinske koristi.

ilustracija
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović



NAJČEŠĆE SE KRADE IZMEĐU NEDELJE i PONEDELJKA

Sekulović kaže i da su krađom motornih vozila najopterećenije opštine Novi Beograd, Voždovac, Zvezdara, Vračar, Savski venac, Čukarica i Rakovica i da se u tim opštinama izvrši gotovo 80 odsto svih krađa vozila.

Prema njegovim rečima, postoji više pravaca šta se dešava sa vozilima nakon krađe - neka seku prikrivači krivičnog dela, nelegalni otpadi, takvi delovi se prodaju putem oglasa, ili njihovih kanala, određeni broj vozila služi za falsifikovanje brojeva šasije, pa se, uz odgovarajuću falsifikovanu dokumentaciju, ta vozila ponovo registruju u Srbiji ili u obližnjim, ili evropskim zemljama, a određena vozila menjaju se sa lopovima iz okruženja.

Krađe vozila na području Beograda učestalije su ponedeljkom i u noći između nedelje i ponedeljka, a vozila koja se rasklapaju u delove, najčešće se kradu krajem nedelje, u noći između četvrtka i petka, kako bi se prodaja obavila tokom vikenda.

Rasvetljavanje krivičnih dela u vezi sa krađom vozila prate mnogobrojne teškoće, pre svega nedostatak dokaznog materijala, nekvalitetni tragovi sa lica mesta, nedostatak informacija o tačnom vremenu izvršenja i nedostatak svedoka. Otežavajući faktori su i nedovoljna pokrivenost grada bezbednosnim kamerama, kao i slaba bezbednosna kultura vlasnika vozila.

Komentari 54

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Đoka

Imam zeder i mirno spavam.

Nikola

Ako se krade dva automobile dnevno, onda je ocigledno, da se zna ko radi. to su jedan, dva, pet lopva. Dakle, mogao bi ni jedan, da se hoce!

B

@Mirno spavaj nano To je normalno da ti osiguranje isplati manju vresdnost, samo uzmi katalog pa ces videti da ne vredi isto auto danas i za par meseci. Opet bolje ista nego nista. Pozz