MONDO/Tanjug

Tribunal odredio tri termina za Mladićeve lekare

Autor:

Sekretarijat Haškog tribunala saopštio je da je odbrani generala Ratka Mladića ponudio tri grupe termina za posetu dva lekara iz Srbije, ali predložio da bi njihova poseta mogla da bude organizovana i pre toga.

0
A- A A+

U dopisu sudskom veću, Sekretarijat nije naveo koje je datume ponudio, ali je ukazao da je moguće organzivati posetu i pre njih, pošto mu je ranije dostavljena neophodna dokumetacija stranih eksperata.

Sekretarijat je pozvao Mladićeve branioce da se izjasne da li je poseta mogća pre ponuđenih datuma.

Odbrana Ratka Mladića smatra da je poseta srpskih lekara neophodna da bi se utvrdila njegova procesna sposobnost, odnosno da li može da učestvuje u postupku, i tim povodom je zatražila da se odloži izricanje presude, koje je predviđeno za 22. novembar.

Mladićeva odbrana: Odložiti izricanje presude

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je od sudskog veća da odbije zahtev Mladićeve odbrane. Tužioci su ocenili da je odbrana "propustila da pruži bilo kakvo opravdanje za taj zahtev i za tvrdnje kojim ga je potkrepila".

Haški tužioci protiv odlaganja presude Mladiću

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (75) optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

Vlada Srbije nedavno je na zahtev njegovih branilaca i porodice dala garancije za Mladićevo puštanje na privremenu slobodu iz pritvora Haškog tribunala radi lečenja.

Povezano

Sve vesti