"Cilj da bude što više roditelja među studentima"

Autor:

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je u Novom Sadu da je cilj da bude što više roditelja među studentima, te da je trenutno 140 trudnih studentkinja u Novom Sadu.

11
A- A A+Đukić Dejanović je prilikom posete Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata u Novom Sadu istakla da će njen kabinet u potpunosti podržati projekat "Akademska beba", čiji je inicijator Studentska unija, a na kome intetzivno radi taj Zavod.

U okviru projekta "Akademska beba" do sada je pružena podrška za održavanje trudnoće 800 trudnica za poslednjih pet godina.

Govoreći o "zasigurnoj finansijskoj podršci" tom projektu, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, rekla je i da će njen kabinet podržati sve ono što taj Zavod radi, a to je prevencija razboljevanja, edukacija u domenu znanja o reprodukcionom zdravlju i značaju zdrave ishrane trudnica i beba, kao i niz drugih stvari.

Ona je dodala da je ta zdravstvena ustanova počela da se bavi praćenjem trudnoća za veliki broj trudnica na labaratorijskom i ultrazvučnom principu i naglasila da očekuje od studentkinja iz Novog Sada da donose odluke na temu roditeljstva i da one budu demografski povoljne, istakavši da na Univezitetu u Novom Sadu studira za 10 odsto više devojaka u odnosu na mladiće.

Đukić Dejanović je rekla i da je već pet opština sa teritorije Vojvodine pomognuto od strane njenog kabineta sa oko 24 miliona dinara za podršku mladima i budućim roditeljima, te da se zahvaljujući velikom angažovanju ljudi iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, uključujući sve u vladi koji se bave pitanjem demografskih i populacionih poboljšanja, radi na izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

"Privodi se kraju radna verzija ovog zakona, najveće novine su vezane za to da će mlade devojke i žene koje rade po ugovorima o delu, na odrednjeno vreme, povremenim i privrenim poslovima i žene sa sela biti u potpunosti izjednačene po svojim pravima na finansijske nadoknade sa ženama koje su u stalnom radnom odnosu", rekla je ministarka.

Ona je dodala da će "svako prvorođenče biti finansirano sa značajnom podrškom", a da je predlog njegnog kabineta da taj iznos bude oko 100.000 dinara.

Ona je ocenila taj zakon kao važan i dobar i istakla da se nada da će se pisanje radne verzije tog zakona privesti kraju do januara, kako bi se u 2018. mogao i primenjivati.

Žene manje rađaju, evo šta će država uraditi

Povezano

Sve vesti