Prvi krugovi u novoj "hondi sivik"

Autor:

U izložbenom delu su bile sve tri verzije "sivika", dok su za test vožnje na raspolaganju bili hečbek modeli sa odličnim pogonskim jedinicama

Prvi krugovi u novoj "hondi sivik" Foto: Mondo/Marko Tanasković

Na nedavno održanom događaju pod imenom "Honda Civic Open Day" u Honda centru na Novom Beogradu, posetioci su imali ekskluzivnu priliku da se upoznaju novim modelom "honda sivik tajp R".

Pogledajte novu zver!

Pored zvezde dana, bili su izložena i druga dva "sivika" u hečbek i sedan karoseriji. Osim što se razlikuju po samom obliku, ova dva modela se i pravi na različitim stranama Evrope. Hečbek je britanski, dok je sedan turski proizvod. Međutim, mi nismo primetili neku bitniju razliku u finalnoj obradi između ova dva modela.

Osim izložbenog dela, gostima je na raspolaganju bilo i nekoliko hečbeka za kraću test vožnju i to sa turbo benzincima od 1,0 i 1,5 litara zapremine.

Oba agregata pripadaju "HondinojEarth Dreams" tehnologiji i, kako kaže proizvođač, savršen su spoj sportskih performansi i niske potrošnje. Ove VTEC turbo jedinice su dizajnirane prvenstveno kako bi pružile dinamične performanse i podržale sportski karakter modela "sivik", koji iz male zapremine ostvaruju zavidnu snagu. Cena ovih modela je 20.490 evra za 1.0 turbo agregat sa 129 KS, odnosno 24.990 evra za 1.5 turbo benzinac sa 182 KS.

Za kratku test vožnju mi smo odlučili da probamo slabiji model i bili smo i više nego iznenađeni njegovom snagom, kao i zvukom motora. Iako mu pomalo nedostaje obrtnog momenta, dobrim izborom stepena prenosa ovaj mali motor može poterati "sivika" veoma lepo.

Ako smo voznim karakteristikama u deset minuta probne vožnje bili prijatno iznenađeni, onda nas instalirani info-zabavni sistem prilično razočarao. Njegov ekran, barem na prvu loptu, deluje prilično bazično.

No, zakazali smo detaljnije upoznavanje sa "sivicima" u narednih mesec dana, pa se "javljamo" uskoro sa detaljnijom pričom.

Ovde nismo pomenuli sam izgled automobila, jer "lepota je u oku posmatrača". Nama je nov "uglasti" dizajn sve zanimljiviji. Kako se vama čini?

Pogledajte i galerije slika sa "Sivik dana":