"Igrači neće birati između kluba i Srbije"

Autor:

Dejan Tomašević, generalni sekretar KSS, pred početak kvalifikacija za SP 2019 i neizvesnosti da li će evroligaški igrači uopšte moći da nastupe, apeluje na oni koji mogu da utiču pozitivno "da potisnu malo sujetu"

4
A- A A+
Foto: MN Press

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević skratio je spisak igrača pred početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2019. godine na 24 imena, ali je i dalje veliko pitanje da li će na devetoricu od njih uopšte moći da računa.

Reč je o igračima koji nastupaju za evroligaške klubove, koje u vreme odigravanja duela sa Austrijom i Gruzijom, 24. i 27. novembra u Beogradu, očekuju važni mečevi u najjačem evropskom takmičenju.

Dejan Tomašević, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije, ističe da to jeste veliki problem i da igrači moraju biti zaštićeni u nezgodnoj situaciji u kojoj su se našli.

"Razgovarao sam sa nekoliko igrača. Ono što mi kao Savez sigurno nećemo uraditi, jeste da nećemo dovoditi igrače u situaciju da moraju da biraju između kluba i reprezentacije. Moramo pre svega da ih zaštitimo, mislim da se u ovom sukobu ne razmišlja o njima. Kao bivši igrač apelujem na sve ljude koji mogu da utiču pozitivno da potisnu malo sujetu. Postoji prostor da se ovaj problem reši, to je svima jasno. Nadam se da će se to i desiti", poručio je u razgovoru za "Sportski žurnal" Tomašević.

"SVAKI DAN U KONTAKTU SA ZVEZDOM"

Na Đorđevićevom spisku nalaze se i trojica igrača Crvene zvezde - Nemanja Dangubić, Branko Lazić i Nikola Jovanović. Crveno-beli će baš dan pre meča Srbije i Austrije na startu kvalifikacija ugostiti Baskoniju i veliko je pitanje da li će moći da nastupe i za "orlove". "Svaki dan se viđamo sa ljudima iz Crvene zvezde i razgovaramo na tu temu. Nije jednostavno. Naravno da je potrebno da pre svega neke druge ekipe u Evroligi, koje imaju odlučujući glas, prelome. Siguran sam da će onda i Zvezda moći da reaguje", rekao je generalni sekretar KSS.

Okupljanje nacionalnog tima zakazano je za 21. novembar u Beogradu, a do tada moguće je da dođe do nekakvih promena koje će ići na ruku reprezentacijama.

"Ovo je specifičan i vrlo bitan trenutak. Mi smo savez i zemlja koja želi da bude na tom Svetskom prvenstvu koje je kvalifikacione za Olimpijske igre. Maksimalno ozbiljno pristupamo kvalifikacijama, a za uspeh je preduslov i imati najbolji mogući sastav. Voleli bismo da računamo na sve najbolje igrače, voleli bismo one koji igraju u Evroligi. Nažalost, u ovom trenutku postoji objektivno veliki problem, neprihvatanje evroligaških klubova da pomere svoje utakmice. Ja kao bivši igrač, sportista, će se nadam da će doći do kompromisa i da će svi ti momci moći da igraju za reprezentaciju", istakao je nekadašnji MVP Evrolige.

On je dodao da ljudi iz FIBA rade na rešavanju velikog problema.

"Bili smo na sastanku u Ženevi i dobro je što su federacije pokazale jedinstvo. Došlo se do zajedničkog zaključka da se niko neće zadovoljiti da samo njihova reprezentacija ima sve igrače. Svaka od federacija je preuzela obavezu da jednako insistira da se puste igrači njene selekcije i drugih reprezentacija", napomenuo je Tomašević.

Povezano

Sve vesti