MONDO/Agencije

Frenki, isključen si, napusti MOK

Međunarodni olimpijski komitet suspendovao je legendarnog sprintera Frenkija Frederiksa iz članstva zbog optužbi za korupciju

0
A- A A+

Legendarni sprinter Frenki Frederiks je pre četiri dana u Francuskoj optužen za primanje mita tokom glasanja za domaćina Olimpijskih igara 2016. godine, nakon čega ga je MOK suspendovao iz svog članstva.

Frederiks, nekadašnji sprinter iz Namibije, dobio je 300.000 dolara od jednog brazilskog biznismena, posredstvom Pape Masate Dijaka, sina bivšeg predsednika Međunarodne atletske federacije (IAAF) Lamina Dijaka 2. oktobra 2009. godine, na dan kada je Brazil dobio organizaciju Igara.

"Uzimajući u obzir težinu i hitnost situacije i njen uticaj na reputaciju MOK, Izvršni odbor MOK odlučio je da suspenduje gospodina Frenkija Frederiksa", navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo u Parizu je u petak objavilo preliminarne optužbe protiv Frederiksa za pasivnu korupciju i pranje novca. On je negirao nepravilnosti, tvrdeći da je novac dobio za konsultantske poslove u atletici. On je u martu podneo ostavku na mesto šefa komisije za procene ponuda Pariza i Los Anđelesa za organizaciju Olimpijskih igara 2024. godine.

Njega je privremeno suspendovala i IAAF, čiji je bio visoki funkcioner, kao i član radne grupe koja nadgleda pokušaje Rusije da ukine zabranu sa međunarodnih takmičenja zbog doping skandala.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti