MONDO/Agencije

I olimpijska šampionka se dopingovala

Osvajačica zlatne medalje u maratonu na Igrama u Riju prošle godine Džemima Sumgong suspendovana je jer je koristila nedozvoljena stimulativna sredstva

2
A- A A+

Kenijka Džemima Sumgong, koja je trijumfovala u maratonskoj trci na Olimpijskim Igrama 2016. godine, suspendovana je na četiri godine zbog dopinga.

Sumgong (32) je bila pozitivna na zabranjenu supstancu EPO nakon nenajavljenog testiranja sprovedenog u Keniji.

EPO je hormon koji može da poveća izdržljivost i u atletici ga uglavnom koriste oni koji trče duže staze.

Ona je bila pozitivna na doping testu i 2012. godine, zatim je pobedila na Londonskom maratonu prošle godine, pre nego što je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru ušla u istoriju kao prva Kenijka koja je osvojila olimpijsko zlato.

Njena suspenzija traje od 3. aprila, kada joj je stavljena privremena zabrana takmičenja do izicanja kazne.

Sumgong je ranije ove godine bila jedna od brojnih sportista koji su podržali inicijativu protiv dopinga i pristala je da je nadgledaju lekari koje će odrediti Međunarodna atletska federacija (IAAF) kao i Atletski savez Kenije.

"Sada će nam biti lakše da razgovaramo sa lekarima pre nego što uzmemo neki lek kada se pojavi potreba za tim", rekla je tada Sumgong.

Od 2011. do 2016. godine više od 40 kenijskih atletičara palo je na doping testovima.

Među onima koji su bili suspendovani bila je i bivša trening partnerka Sumgong, Rita Džeptu. Ona je bila pozitivna na EPO 2014. godine i suspendovana je, takođe, na četiri godine.

Povezano

Sve vesti