MONDO/Tanjug

POREZ NA IMOVINU: Nema povećanja, ali...

Autor:

Skupština grada Beograda "reprizirala" odluku o tome da se poreska stopa ne menja, ali i dalje iznos poreza zavisi od prosečne cene kvadrata po gradskim zonama.

3
A- A A+

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je danas da se porez na imovinu neće podizati i da poreska stopa ostaje ista, s tim što sama visina poreza zavisi od cene kvadrata u zoni u kojoj se živi.

"Čak i ako dođe do povećanja negde, mi smo to ograničili na 2%, što je princip koji smo primenili prošle godine, koji je princip odgovorne politike, upravo zbog toga što nam ne treba novac, a sa druge strane, na primeru stana od 50 kvadrata, ako i dođe do povećanja, to je negde oko 200 dinara", rekao je Mali.

Kaže da je gradska vlast, upravo razmišljajući o interesima građana, odluku koju je donela prošle, donela i ove godine, i u tom iznosu poreza na imovinu koji se očekuje, smatra Mali, ne vide se "neki veći novci" - u nekim zonama će se izgubiti, negde će se dobiti i "u principu biće nula".

"Na osnovu odluke Skupštine grada od juče, poreske stope se ne menjaju i ne povećavaju se. Iznos poreza na imovinu može da se promeni na dole ili na gore, zavisno od cene stanova u datoj zoni. A cenu stanova određujete na osnovu kupoprodajnih ugovora u prvih devet meseci prethodne godine", rekao je gradonačelnik. 

Gradska sekretarka za finansije Jelena Tanasković rekla je juče da je urađeno prezoniranje gradskog građevinskog zemljišta i urađene nove računice prosečne vrednosti prodatih nekretnina, tako da će građani i firme plaćati drugačiji iznos poreza na nekretnine.

"U nekim zonama će biti veći porez a u nekim manji, ali uglavnom će ostati isti", rekla je ona, uz napomenu da tamo gde će biti poskupljenja ono je maksimizirano na dva odsto.

Povezano

Sve vesti