mondo.rs

Fudbaler kojem kasni plata može da napusti klub!

Autor:

ISTORIJSKI DOGOVOR - fudbalerima se jačaju "radnička prava".

10
A- A A+

Svetska fudbalska federacija (FIFA) i međunarodni sindikat profesionalnih fudbalera FIFPro potpisali su sporazum, koji je u fudbalskoj javnosti okarakterisan kao najvažniji još od Bosmanovog pravila iz 1995. godine.

Sporazum je potpisan u cilju osnaživanja saradnje ove dve organizacije i unapređenja rukovođenja profesionalnim fudbalom širom sveta.

Najvažnija odluka, koja je usaglašena ovim sporazumom, tiče se mogućnosti da fudbaleri imaju pravo da raskinu ugovor sa klubom ako im plata kasni više od dva meseca i ako su žrtva uvredljivog ponašanja predstavnika kluba.

Fudbaleri koji se nađu u tim situacijama imaće pravo da traže kompenzaciju od kluba, a ako klubovi to ne poštuju, biće suočeni sa zabranama realizacije budućih transfera.

Pregovori FIFA i sindikata profesionalnih fudbalera, koji štiti prava oko 60.000 igrača širom sveta, traju već duže vreme, a sada je saradnja ove dve organizacije formalizovana.

"Ovo je važan korak u poboljšanju globalnog upravljanja profesionalnim fudbalom", izjavio je predsednik FIFA Đani Infantino.

U anketi koje je FIFPro sproveo među aktivnim fudbalerima prošle godine, oko 40% njih je reklo da je iskusilo kašnjenje plate, a značajan broj ispitanika je naveo i da ih je klub terao da treniraju odvojeno u nameri da ih "slome" kako bi pristali na uslove koji su im ponuđeni.

Svetska konfederacija sindikata profesionalnih fudbalera - FIFPro, čiji je punopravni član i Sindikat profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" iz Srbije, veoma je zadovoljna postignutim sporazumom.

"Ovaj sporazum pokazuje međusobno razumevanje dve organizacije i predstavlja veliki korak napred, najveći od 2001. godine. Ubeđen sam da će doneti velike i pozitivne promene u fudbalu. Moram da podsetim da dok veliki i bogati klubovi vode brigu u igračima, postoji mnogo malih klubova koji ne poštuju radna i sindikalna prava igrača i to se mora promeniti. Ovaj ugovor će zaštititi fudbalere širom sveta i radujem se našoj budućoj saradnji", rekao je predsednik FIFPro Filip Pjat. 

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.