mondo.rs

STRANI AGENTI: Za RT u SAD važi "anti-naci" zakon

Autor:

Zvanični Vašington naredio je ispostavi Russia Today SAD, RT America, da se registruje kao "strani agent", po zakonu koji je uveden zbog nacističke propagande 1938. godine.

4
A- A A+

U zemlji koja samu sebe doživljava kao "svetionik demokratije" odlučili su da na ruski medijski servis primene propis o registraciji stranog agneta (Foreign Agents Registration Act, FARA). RT Amerika mora da se preregistruje do ponedeljka.

Ovaj propis je usvojen 1938. godine, kao odgovor na potencijalnu nasitičku agitaciju na američkom tlu u praskozorje Drugog svetskog rata.

Antiruska histerija

Oba poteza su u okviru šire istrage oko navodnih mešanja Moskve u predsedničke izbore i pomaganja aktuelnom predsedniku Donaldu Trampu da pobedi Hilari Klinton. Moskva to objašnjava prostom antiruskom histerijom.

Primena ovog akta na RT će imati veoma ozbiljne pravne konsekvence i ugroziće bezbednost zaposlenih, prethodno je upozorilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, a danas je iz Moskve poručeno da "i CNN može da se zabrani u Rusiji".

U registru po FARA, gde su sve organizacije za koje ne potrebno da "narod SAD bude obavešten o informacijama i identitetu osoba koje pokušavaju da utiču na javno mnjenje, politike, zakone...", do sada nije bilo medijskih organizacije, već samo lobisti, turistički biroi i sl.

"Rat koji naši novinari vode sa establišmentom SAD je posvećen svima onima koji veruju u slodbodu govora. A sada su je oni koji su je izmislili (Amerikanci), sami pokopali", kaže glavni urednik RT-a, Margarita Simonjan.

POTRES:Optužnica protiv bivših Trampovih saradnika

Zahtev za preregistracijom stigao je nakon vesti o tome da FBI istražuje i drugi ruski medijski servis na engleskom jeziku sa centralom u Moskvi a ispostavom u SAD - Sputnjik.

Povezano

Sve vesti