Tanjug

Koliko Srbija doprinosi opštem dobru čovečanstva?

Autor:

Na osnovu ukupnih rezultata kojima se meri koliko neka zemlja na svetu, zavisno od njene veličine, doprinosi opštem dobru čovečanstva, a koliko mu šteti, Srbija se našla na 48. mestu liste Good Country Index.

2
A- A A+
lupa,mapa, srbija, svet Foto: MONDO, Mario Milojević

Indeksom istoimene organizacije meren je doprinos 163. zemlje sveta na osnovu sedam kriterijuma: svetskog doprinosa nauci i tehnologiji, kulturi, međunarodnom miru i bezbednosti, svetskom poretku, planeti i klimi, prosperitetu i jednakosti, kao i zdravlju i blagostanju.


Merenjem tih kriterijuma, Srbija je zauzela 28. mesto po svetskom doprinosu nauci i tehnologiji, 38. mesto po doprinosu kulturi, 114. mesto po doprinosu međunarodnom miru i bezbednosti, a 48. mesto na osnovu doprinosa svetskom poretku.

Srbija se pozicionirala na 105. mestu kada je reč o njenom doprinosu planeti i klimi, 34. mestu po doprinosu prosperitetu i jednakosti, a 104. mestu po svetskom doprinosu zdravlju i blagostanju.

Prvo mesto po navedenim parametrima zauzela je Švedska, a za njom slede Danska, Holandija, Velika Britanija, Švajcarska, Nemačka, Finska, Francuska, Austrija i Kanada.

Od zemalja u regionu, ispred Srbije nalaze se Slovenija na 28. mestu, Bugarska na 29. mestu, Rumunija na 36. mestu i Hrvatska na 40. mestu.

TOP 10: Najbogatiji Srbi su...


S druge strane, ispod Srbije na listi su Crna Gora, koja je zauzela 55. mesto, Makedonija na 65. mestu, BiH na 74. mestu i Albanija na 109. mestu.

Evo koliko Srba živi u Beču


Poslednje, 163. mesto na listi organizacije Good Country zazuela je Libija.

Korišćenjem širokog spektra podataka Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija, Good Country je dala svakoj zemlji bilans stanja kako bi se na prvi pogled videlo da li doprinosi čovečantsvu, da li je teret za planetu ili nešto između.

Good Country indeksom ne meri se šta neka zemlja čini kod kuće.

Cilj indeksa je, naime, započinjenje globalne diskusije kako zemlje mogu da prave ravnotežu između dužnosti prema svojim građanima sa odgovornošću koju imaju prema svetu jer je to, napominje se, ključno za bud ućnost čovečanstva i zdravlje planete.

Povezano

Sve vesti