OPTIMISTIČNO: Rast BDP jedva dva odsto

Autor:

U optimističnim prognozama ovogodišnji privredni rast Srbije domašiće jedva dva odsto, a ni sledečih godina ne može biti bolje jer...

4
A- A A+

Ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda će u najboljem slučaju biti dva odsto a Srbija ne postiže ozbiljne stope rasta BDP jer su izvor tog rasta niskoproduktivne, jeftine delatnosti, rečeno je danas na predstavljanju novog broja biltena Ekonomskog instituta "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

Zašto kleca BDP: Pali smo gde smo najjači

Hemijska povukla, prehrambena problem

On je naveo da je dinamika industrije u septembru bila dobra, najviše su doprinele proizvodnja nafte, hemijska industrija i proizvodnja mašina i opreme. Ali, upozorio je, zabrinjavajući je trend stagnacije prehrambene industrije, uz međugodišnji pad proizvodnje mesa, što postaje ozbiljan problem. U časopisu MAT stoji da je industrijska proizvodnja u septembru, kao i u avgustu ostvarila međugodišnji rast od 7,3 odsto, tako da je kumulativni za devet meseci podignut na 3,5 odsto. Namenska industrija je ključni faktor rasta izvoza sa udelom u ukupnom izvozu od 34,8%.

On je naveo dve veoma optimistične pretpostavke da rast BDP bude 2%, što je daleko ispod prvobitno projektovane stope od 3%.

Ako bi građevinska proizvodnja, iz međugodišnjeg pada u prvoj polovini godine prešla u rast od 5 odsto u drugom polugođu, a izgleda da će se čak udvostručiti, ako bi se zadržao realan porast trgovine od tri odsto, iako je u septembru imala pad, onda bi BDP u 4. kvartalu imao porast 3% što bi na godišnjem nivou bilo jedva dva odsto rasta, rekao je koautor MAT Stojan Stamenković.

RADIMO, RADIMO , ALI...

"Proizvodimo, radimo, ali nažalost, to nema neku veću vrednost na svetskom tržištu", izjavio je urednik MAT-a Ivan Nikolić na konferenciji za štampu.

On je ukazao da je ogroman problem što je izvoz niske tehnološke strukture- jeftin i samim tim nije dobra osnova za rast BDP.

""Kad pogledamo spoljno-trgovinske razmenu, izvoz doprinosi rastu, ali spoljno-trgovinske razmenu Srbije generišu niskotehnološke oblasti, kao što je prehrambena industrija, izvoz odeće, obuće, nameštaja... koji se proizvode sa veoma malom dodatom vrednošću", objasnio je on.

Izvor: Fonet

BUDŽETU ODLIČNO

Kada je reč o javnim finansijama, Nikolić je naveo da je ostvaren suficit i u septembru i u oktobru i da nema dileme da će ove godine biti zabeležen višak u budžetu, ali da će se tek videti koliki.

U septembru pojeftinila samo letovanja

Jedan od nalaza MAT-a je da su od osnovnih kategorija potrošačke korpe pojeftinile samo usluge. U septembru za 1,4 odsto ali to je pre svega uzrokovano padom cena turističikih aranžmana u van sezoni.

Kad bi se sabrao suficit za devet meseci i rasporedio na celu ovu godinu, dobio bi se odličan rezultat od oko milijardu evra više od planiranog, naveo je on.

Inflacija je niska, cene su u odnosu na prošli mesec porasle samo 0,1 odsto, predočio je Nikolić, a godišnji rast od 3,2 % je u okviru cilja Narodne banke.

Veoma je interesantno da dinar i dalje jača, što sezonski nije uobičajeno, ukazao je on.

O budžetu za iduću godinu, ekonomisti MAT nisu mogli da daju nikakvu procenu.

Vrlo je to još uvek neodređeno, priča se o platama i penzijama, ima prostora za to, ali ništa nije konkretizovano sasvim, rekao je autor MAT Stojan Stamenković, dodajući da je MMF zadao rok da budžet bude u Skupštini do 15. decembra.

U časopisu stoji i podatak da je od početka godine, država od PDV prihodovala 356 milijardi a od akciza 208 milijardi dinara.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti