Da li soda bikarbona "leči" gorušicu?

Soda bikarbona je najčešći lek protiv gorušice iz "kućne radinosti". Evo šta kažu stručnjaci, da li je delotvoran.

14
A- A A+

Čak trećina populacije pati od gorušice i podrigivanja iza čega se najčešće krije gastroezofagealna refluksna bolest. Do te neprijatne pojave dolazi zbog poremećaja na nivou spoja između jednjaka i želuca gde slabost ventilnog mehanizma dovodi do vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak.

Osobe koje povremeno muči gorušica znaju da je jedan od efikasnijih "lekova" iz kućne radinosti soda bikarbona razmućena u malo vode. Ipak, iako stvarno pomaže, ako imate neko hronično oboljenje zbog kojeg redovno uzimate terapiju, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom.

Soda bikarbona (natrijum bikarbonat) je lako dostupna i njena primena u najvećem broju slučajeva je bezbedna.

"Pošto je alkalna, soda bikarbona zaista može da neutrališe želudačnu kiselinu, ali ako uzimate neke lekove, proverite sa svojim lekarom da li uzimanje sode bikarbone može nepovoljno da utiče na dejstvo leka", kaže za "Dejli mejl" farmaceut Kolin Dugal.

"Ukoliko je to slučaj, neka vam lekar preporuči sredstvo koje će vam umanjiti gorušicu. Ako gorušica potraje duže od dve nedelje, važno je da odete kod lekara da bi se utvrdilo šta je uzrok tome", savetuje Dugal.

Kako da se rešite gorušice u trudnoći

Tagovi:

Povezano

Sve vesti