• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva opera osoba sa posebnim potrebama!

Izvor Tanjug

"Časovničar" premijerno u Skoplju, a zatim u Beogradu na 20. godišnjicu rada udruženja "Živimo zajedno".

  Izvodaci su ono što na prvi pogled cini nesvakidašnjom beogradsku operu ''Casovnicar", koja ce 14.novembra biti izvedena na medunarodnom festivalu ''Igre bez maski'' u Skoplju.

Glumci i pevaci u prvom inkluzivnom operskom delu u Srbiji i regionu su clanovi udruženja osoba sa smetnjama u razvoju ''Živimo zajedno'', koji su dobili priliku da u "Casovnicaru" iskažu kreativnost i talenat i pokažu da njihova ''neobicnost" ne zna za prepreke i postavljene granice.

Osnivac udruženja ''Živimo zajedno'' Dejan Kozic rekao je Tanjugu da je ideja o operi nastala 2001. godine kada je formirana dramska sekcija.

"Na našim muzickim radionicama pojedinci su pokazali interesovanje za pevanje. S druge strane, istraživanje u evropskom projektu DAJS pokazalo je da ometene osobe koje imaju javne nastupe i bave se pozorištem tako unapreduju svoje kompetencije, lakše završavaju školu i zapošljavaju se", objasnio je Kozic motiv nastanka opere.

On dodaje da su dve godine zaredom sa svojim predstavama osvojili prve nagrade u Skoplju, a da ove godine nastupaju u revijalnom delu festivala "Igre bez maski", na kojem ucestvuju osobe sa hendikepom, ali i oni koji nemaju smetnje u razvoju.

"Zamolili su nas da pružimo priliku i drugim ucesnicima da osvoje nagradu. Sem toga, opera je još u fazi stvaranja, a nama ce znaciti da je prvi put izvedemo na jednoj velikoj sceni", kaže Kozic.

U operi, ciji je autor njegov brat Ðorde Kozic, ucestvuje 15 osoba ometenih u razvoju, a ono što delo cini posebnim je i to što im glumacku i pevacku pomoc pružaju i dve slabovide osobe i autisticni mladic.

"Ovo što radimo ima i inkluzivni karakter, jer ukljucuje i osobe bez smetnji u razvoju, dok ce nam se u Skoplju pridružiti ometeni u razvoju iz makedonskih udruženja", naveo je Kozic.

On istice da su projektima kao što je opera "Casovnicar" znacajan podsticaj za clanove udruženja koji ce, kako kaže, zahvaljujuci podršci Ministarstva kulture, dobiti i simbolicne honorare za uloge.

"Ideja je da operu izvodimo po mnogim gradovima što ce biti prilika da i u drugim mestima ukljucimo ometene u razvoju, ali i da podstaknemo ostale stvaraoce da komponuju za takve osobe'', rekao je sagovornik Tanjuga.

Glavna muška uloga u operi, lik casovnicara koji pokušava da popravi sat slepoj devojci, poverena je Nikoli Radojlovicu, koji ima smetnje sa vidom.

Radojlovic kaže da je saradnja sa ostalim ucesnicima u inkluzivnom projektu kreativan proces koji ga licno, kako je naveo, ispunjava i opušta.

"Rad na operi znaci mi ne samo zbog licne afirmacije, jer ucestvujem u projektu koji pomaže da se poboljša položaj osoba sa bilo kakvom vrstom invaliditeta'', rekao je Radojlovic.

Devojku oko cijeg casovnika se preplice radnja opera igra slabovida devojka Andrijana Filipovic koja je komponovala muziku za pojedine segmente opere.

Njen motiv da postane deo glumacke postave opera bila je, kako kaže, želja da dokaže sebi kolike su njene mogucnosti.

"Osobe sa bilo kojom smetnjom i invaliditetom zaslužuju da se afirmišu, a društvo treba da im pomogne koliko može'', smatra Filipovic.

Na probama vlada pozitivna atmosfera, mi smo pre svega prijatelji, pa onda saradnici, kaže ona.

Autor opere ''Casovnicar'' Ðorde Kozic istice da je delo napisao i komponovao sa željom da proširi dramski repertoar za osobe ometene u razvoju.

"Primetio sam da vole i žele da ucestvuju u ovome i osecam da im to znaci. Atmosfera je pozitivna i svi uživamo u tom zajedništvu. To mi je dalo poseban impuls da radim. Pocetna ideja se razvijala tokom vremena, pomogli su mi i izvodaci i došli smo do konacnog oblika kojim sam zadovoljan", rekao je kompozitor.

On je dodao da se nada da ce stopama udruženja "Živimo zajedno" krenuti i druge ustanove koje brinu o ometenima u razvoju.

"Letos smo imali pretpremijerno izvodenje u mestu Lipolist i reakcije publike su bile pozitivne, mnogi su nam cestitali. Od nas je sve pocelo, a posle naših predstava i druge grupe koncipirale nešto slicno, nadam se da ce se to dalje razvijati", naveo je autor opera.

Clanica udruženja Dragana Petrovic, koja peva u horu, sa nestrpljenjem išcekuje nastup u Skoplju.

"Ne slušam opera jer su mi dosadne, ali ova je specificna, brza je i vesela. Svi smo se dobro snašli, lepo mi je što pevamo i družimo se", porucila je Dragana.

Prema recima Dejana Kozica cilj izvodaca je da operu što bolje uvežbaju do maja sledece godine kada ce u Beogradu biti održan Medunarodni kongres osoba sa smetnjama u razvoju, na kojem ce ucestvovati više od 500 udruženja i organizacija.

Na daskama koje život znace clanovi udruženja "Živimo zajedno" vec godinama ruše predrasude i podsticu toleranciju društva prema ometenima u razvoju. U pozorišnoj biografiji udruženja do sada je upisano pet predstava, a dve najpoznatije, ''Analfabeta'' po tekstu Branislava Nušica i "Torta sa pet spratova" po tekstu Dobrice Erica, izvodene su i nagradivane u pozorištima i na festivalima širom regiona.

Izvodenjem ''Casovnicara'' u Pozorištu na Terazijama krajem novembra udruženje ''Živimo zajedno'' obeležice dve decenije postojanja.

Misija udruženja, kroz koje je za 20 godina prošlo oko 1.000 porodica, od prvog dana osnivanja je da pomogne ometenima u razvoju i promeni odnos društva prema njima, a da clanove, kako kaže Kozic, ohrabri da postanu vidljiviji u svojoj sredini.

"Oni su postali komunikativniji, mnogi su se zaposlili, ovog meseca je cak njih 56-oro dobilo platu. Pokušavamo da im nademo posao, jer svi oni mogu nešto da rade. Imamo mladica koji je odilcan prodavac novina, a njegovi roditelji su mislili da nije sposoban da bilo šta radi. Bavimo se i reciklažom i saradujemo sa oko 200 firmi koje nas zovu da im pomognemo u tome. Naši korisnici su postali vidljiviji i to je najvažnije", naveo je Kozic.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE