Elektro-automobili "prljaviji" od malih benzinaca

Autor:

"Tesla model S" emituje više CO2 od gradskog benzinskog automobila iz A segmenta

3
A- A A+

Glavni faktor prodaje električnih automobila je svakako zaštita životne sredine. Tako barem tvrde njihovi proizvođači, kao i brojne globalne institucije.

Međutim, proizvodnja automobila, a posebno nekih njegovih delova nije nimalo čista industrija. A i struja za punjenje baterija često dolazi iz ne baš ekoloških postrojenja.

S tim na pameti pokrenuto je istraživanje od strane naučnika sa čuvenog univerziteta MIT, koje je pokazalo da "Tesla model S" u svom celokupnom životnom ciklusu emituje više CO2 nego benzinski (mali gradski model).

Emisija CO2 "tesla modela S" iznosi 226g/km, "micubiši miraž" emituje samo 192g/km, dok veliki "BMW 750" sa xDrive pogonom izbaci u atmosferu 385g/km.

Litijum

Posebno je istaknuto da od veličine vozila, odnosno njegove baterije prilično zavisi koliki će ono ostaviti ekološki "trag". Kompletan proces proizvodnje litijuma, kao najbitnije komponente baterija, posebno štetno utiče na okolinu.

 Istraživači su merili brojne parametre poput energije uložene u proizvodnju vozila, ali i na njihovu reciklažu. Naravno ukalkulisana je i emisija štetnih gasova kako u vožnji, tako i u proizvodnji električne energije.

Ova poslednja stavka je vrlo bitna jer je istraživanje sprovedeno na teritoriji Srednjeg zapada SAD, gde se preko dve trećine električne energije dobija iz sagorevanja uglja i prirodnog gasa.

Ipak istraživači su istakli da oni nikako ne žele ovim da umanje pozitivne efekte električnih vozila.

"Hibridni i potpuno električni modeli su svakako bolji od klasičnih automobila iste veličine, po pitanju emisije štetnih gasova, kao i performansi", poručili su istraživači, a prenosi britanski "Auto Express".

Ovo istraživanje je dokazalo da električni automobili jesu dobri, odnosno bolji po okolinu, ali ne u onolikoj meri, koliko se o njima priča, kao vozilima sa "nula emisije".

Kakvo je vaše mišljenje o ekološkom aspektu električnih vozila? Pišite nam u komentarima…

Povezano

Sve vesti