Kineski košarkaši "na obuci" u Beogradu

Košarkaška selekcija kineskog Univerziteta Đe Đan iz grada Hang Žoa, na istoku najmnogoljudnije zemlje sveta, u poseti je Beogradu. Gledaće meč Evrolige Zvezda - CSKA. Prilika da srpski treneri rade u Kini.

U glavnom gradu Srbije boraviće 12 dana sa željom da u zemlji košarke steknu znanje i neophodno iskustvo.

Univerzitet Đe Đan osnovan je 1897. godine i ima oko 50.000 studenata, oko 8.500 zaposlenih od čega je čak tri i po hiljade nastavnika.

Zanimljivo je da ovaj prestižni Univerzitet u Kini poseduje jednu od najvećih biblioteka koja sadrži čak SEDAM MILIONA primeraka knjižne i neknjižne građe.

U univerzitetskoj ligi koja se igra na nivou cele Kine veoma su uspešni, a prošle sezone zauzeli su četvrto mesto. To i ne čudi s obzirom na konstatna ulaganja koja imaju u razvoj košarke o čemu možda najbolje svedoči podatak da Univerzitet poseduje čak 72 zatvorena košarkaška terena. Košarkaši Đe Đana u prijateljskom meču pobedili su selekciju Tehnološkog fakulteta u Beogradu rezultatom 88:69, a planirano je da odmere snage i sa ekipom Slodesa, OKK Beogradom i univerzitetskom selekcijom Beograda.

Mlade košarkaše iz Kine i delegaciju Univerziteta Đe Đan, koju je predvodio dekan Fakulteta za kulturu i fizičko vaspitanje prof. Yehai Vu, ugostio je Fakultet za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla" i tom prilikom dogovorena je saradnja na mnogim poljima:

"Vršićemo razmenu studenata, a dogovoreno je i da naš Fakultet školuje njihove trenere za košarku, fudbal, rukomet, vaterpolo i tenis", zadovoljno konstatuje dekan Fakulteta za sport na Novom Beogradu Ivanka Gajić i dodaje:

"Ideja je i da naši profesori drže predavanja u Kini, kao i da naši treneri kroz brojne seminare stručno usavršavaju njihove trenere. Ono što je možda i najintersantnije, delegacija Univerziteta Đe Đen izrazila je veliku želju da diplomirani treneri sa našeg Fakulteta odmah krenu put Kine gde će dobiti priliku da rade u kineskim klubovima u kojima postoji veliko interesovanje za stručnjacima iz Evrope", konstatovala je prof. dr Ivanka Gajić.

Kineski košarkaši u sredu će biti u prilici da uživo prate i evroligaški meč Crvene zvezde i moskovskog CSKA.

Povezano

Sve vesti