Sud BiH: Dodik prisluškivan od februara do maja

Autor:

Sud BiH je na predlog Tužilaštva izdao naredbu za prisluškivanje predsjednika RS, Milorada Dodika, u sklopu istrage u predmetu Pavlović.

0
A- A A+
vučić, dodik, autoput, 9. januar, otvaranje Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Mere posebnih istražnih radnji, nadzora i tehničkog snimanja telekomunikacija prema Dodiku su primenjivane od 11. februara do 13. maja ove godine, saopšteno je danas iz suda.

"Sud Bosne i Hercegovine je u u krivičnom predmetu protiv osumnjičenog Pavlović Slobodana i drugih zbog krivičnog dela Pranje novca iz člana 209. stav 3. KZ BiH i Zloupotreba položaja i ovlasti iz člana 347. stav 4. KZ RS izdao naredbu za primenu posebnih istražnih radnji, nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, prema određenom broju lica uključujući i Milorada Dodika. Naredba je izdata na obrazloženi predlog Tužilaštva BiH, u skladu sa odredbama člana 116. stav 2. tačka a) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine. Mere su primenjivane u periodu od 11.02.2016. do 13.05.2016. godine i iste se više ne provode", navodi se u saopštenju Suda.

U Sudu kažu da se radi o posebnoj istražnoj radnji prikupljanja dokaza koja je predviđena Zakonom o krivičnom postupku BiH za čije provođenje su propisani tačno određeni uslovi i koji su u konkretnom slučaju bili ispunjeni.

Dodaje se da je ovakav način prikupljanja dokaza propisan i u entiteskim zakonima o krivičnom postupku, Brčko distrikta, kao i u krivičnim zakonodavstvima regiona i Evrope, te predstavlja zakonito vršenje nadležnosti pravosudnih institucija.

"Sud je na osnovu navoda iz obrazloženog predloga Tužilaštva BiH utvrdio postojanje osnova sumnje da su počinjena navedena krivična dela, te da nije postojala mogućnost da se dokazi prikupe na drugačiji način, odnosno da je pribavljanje povezano sa nesrazmjernim teškoćama, na osnovu čega je naredba i izdata. Sudija za prethodni postupak nakon okončanja ovakvih radnji, a po dostavljanju izveštaja i očitovanja Tužilaštva, obaveštava o tome osobu protiv koje je radnja bila preduzeta radi zaštite njenih procesnih prava", piše u sopštenju.

Podsećamo, Dodik je u subotu izjavio da je dobio obaveštenje od suda u Sarajevu da se protiv njega preduzimaju mere prisluškivanja, te istakao da je on "najprogonjeniji čovek u BiH".

U Sudu BiH objašnjavaju da on može od Suda, u skladu sa odredbama člana 119. stav 3. Zakona o krivičnom postupku BiH, zatražiti ispitivanje zakonitosti naredbe i načina na koji je provedena mera prisluškivanja.

Povezano

Sve vesti