Sramno! Grafit mržnje prema Romima u Kragujevcu

Autor:

U Kragujevcu se se pojavio ćirilični grafit na kom se preti Romima. Apel da nadležni otkriju počinioce.

4
A- A A+

Grafit sa porukom "Ciganima nož u vrat" ispisan je ćirilicom na betonskoj ogradi kod Biznis inovacionog centra u Kragujevcu, a o tome je obavešteno Gradsko veće, kaže izvršni direktor Obrazovno-kulturne zajednice "Romanipen" Božidar Nikolić.

"Romanipen" je osudio ispisivanje natpisa u Kragujevcu s pretnjom Romima i zatražila da vlasti otkriju počinioca i uklone grafit.

"Neophodno je da se odmah reaguje na ovakve negativne pojave koje uznemiravaju Rome, kako bi se predupredile moguće konfrontacije", kazao je Nikolić.

UŽAS u Beogradu: Tukli dečaka zato što je Rom!?

Romski koordinator u Kragujevcu Zoran Pavlović takođe osuđuje ispisivanje pretnje i naglašava da očekuje da će ubrzo biti otkriveno ko je to uradio.

"Kragujevac ima dobru međunacionalnu klimu, a poslednji put grafiti mržnje prema Romima zabeleženi su pre nekoliko godina, na jednoj kući u naselju Beloševac i na zidu groblja", rekao je Pavlović.

Pavlović je rekao da nezvanične procene govore da u Kragujevcu živi između 8.000 i 10.000 Roma, dok ih je, po rezultatima poslednjeg popisa iz 2011. godine, bilo 1.482.

Nacistički grafiti protiv Roma u Beogradu

Povezano

Sve vesti