Naši lekari na obuci za transplantacije kod dece

Autor:

Medicinski fakultet u Beogradu i Kings koledž bolnica uspostavili su saradnju, tako da će srpski mladi lekari već od sledeće godine odlaziti na usavršavanje u London kako bi se i u Srbiji razvio program transplantacije jetre kod dece.

1
A- A A+

Hirurg prof. Najdžel Hiton iz Kings koledža bolnice iz Londona promovisan je danas u gostujućeg profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu

Uspostavljanje saradnje Medicinskog fakulteta u Beogradu i Kings koledž bolnice podrazumeva i da srpski mladi lekari već od sledeće godine odlaze na usavršavanje u London kako bi se i u Srbiji razvio program transplantacije jetre kod dece.

Pod vođstvom prof. Hitona do sada je urađeno 5.000 transplantacija jetre, a samo prošle nedelje 10 transplantacija, a dao je i ogroman doprinos i razvoju transplantacije jetre kod dece.

Hiton za Tanjug kaže da je važno da se razvije transplatacija jetre, ne samo za odrasle već i za bolesnu decu.

"Zemlja poput Srbije bi trebalo da bude u stanju da sprovede transplataciju jetre. Mi smo uradili transplantaciju kod više od hiljadu dece sa veoma dobrim rezultatima u poslednjih 20 godina", naglasio je Hiton i dodao da taj program može da zaživi i u Srbiji.

Osvrnuo se na dugogodišnju saradnju sa hirurzima iz Srbije i dodao da je cilj saradnje da se mlađe generacije uče složenoj, naprednoj medicini.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. Vladimir Djukić podseća da je Kings koledž jedna od najboljih bolnica i jedan od najboljih Medicinskih fakulteta u svetu, da je među vodećim na Ssangajskoj listi.

"Saradnja beogradskog Medicinskog fakulteta i te ustanove je značajna ne samo za hirurge, već za hepatologe, patologe, anesteziologe, za medicinske sestre koje učestvuju u lečenju, za transplantacione koordinatore. Njihov program je značajan, a posebno prof. Hitona, jer je pod njegovim vođstvom urađeno 5.000 transplantacija", pojasnio je Djukić.

Saradnja će ohrabriti, kako kaže, i srpske lekare da i oni krenu sa transplantacionim programom jetre kod dece, a Hiton je sagledao mogućnostima pedijatrijske klinike u Tiršovoj i zadovoljan je onim što je video, kao i kadrovima kojima koji rade.

"Država i Klinički centar Srbije stvorili su preduslove da se napravi ozbiljan trajni program usavršavanja lekara za transplantaciju. Sledeće 2018. godine planiramo da šaljemo prve lekare", rekao je Djukić za Tanjug.

Transplantacija jetre već se radi u Srbiji kod odraslih ljudi, ali se ne radi kod dece, a prof. Djukić dodaje da će na usavršavanje za transplantacioni program slati mlade lekare koji imaju dug radni vek pred sobom.

Dvaput više donora organa nego prošle godine!

Pročitajte: Doniranje organa - niko vas zbog toga neće ubiti

Srbija primljena u Eurotransplant!

Povezano

Sve vesti