Bili smo na najslađoj adresi u Beogradu

Autor:

Povodom svog 95. rođendana, "Najlepše želje" su nas odvele na najslađu adresu u gradu - u svoju fabriku, gde smo gledali kako se pravi čokolada, uživali u mirisu i ukusu ove, omiljene poslastice mnogih.

2
A- A A+

Gotovo da nema osobe na svetu koja ne voli čokoladu, tako da možete da zamislite kakav je osećaj kada uđete u fabriku u kojoj se ona proizvodi.

Zaista nas je obradovao taj poziv i zajedno sa ostalim kolegama smo se uputili u "Soko Štarkovu" fabriku na Voždovcu. Stavili smo kapice i obukli mantile za jednokratnu upotrebu i započeli obilazak prostranog postrojenja za proizvodnju čokolade.

Unutra je dosta toplo, a miris čokolade koji se širi bukvalno čini da zaboravite na spoljašnji svet. Krenuli smo obilazak redom, od dela za proizvodnju u kojem se nalazi velika posuda, nalik ogromnom buretu, u koji staje deset tona mase u tečnom stanju, a koja dalje prolazi kroz niz valjaka za usitnjavanje. Odatle na traku izlaze čokoladne čestice, a zatim sledi "fina" proizvodnja, u kojoj se smesa dalje sjedinjava.

Dok nam tehnolozi objašnjavaju koja mašina šta radi, svi se naprežemo da ih čujemo jer mašine stvaraju toliku buku, da bukvalno morate ljudima da čitate sa usana. Pored toga, mašina je toliko i tako su jake da od nekih imate utisak kao da vam vibrira tlo pod nogama.

Ipak, pored sve te buke i prilično impresivnih mašina, uspeli smo da saznamo da "Štark" godišnje proizvodi 5.000 tona čokolade, a dnevno između 10 i 30 tona, u zavisnosti od toga koju gramažu čokolade prave.

"Za jednu smenu u trajanu od osam sati proizvede se 60.000 čokolada od 90 grama", čuli smo od tehnologa.

Dok se oko nas providni kalupi za čokolade od 90 grama okreću, na drugom kraju postrojenja mašine već pakuju čokolade, i to do 145 komada za minut.

Zaposleni skidaju čokolade sa trake i pažljivo proveravaju da li je svaka dobro upakovana. Čokolada koja se polomila ili nije upakovana kako treba, odvaja se sa strane i pretapa se.

Pogledajte video koji će vam dočarati ovu našu priču, a zatim glasajte u našoj anketi:

Izvor: Tanjug


Danas je i Dan pažnje, a "Najlepše želje" već četvrtu godinu zaredom obeležavaju ovaj dan, "u želji da ostanu verni pravim vrednostima i negovanju lepih tradicija". Poklonite nekome čokoladu i time obeležite Dan pažnje!

Povezano

Sve vesti