Povodom svog 95. rođendana, "Najlepše želje" su nas odvele na najslađu adresu u gradu - u svoju fabriku, gde smo gledali kako se pravi čokolada, uživali u mirisu i ukusu ove, omiljene poslastice mnogih.
Gotovo da nema osobe na svetu koja ne voli cokoladu, tako da možete da zamislite kakav je osecaj kada udete u fabriku u kojoj se ona proizvodi.
Zaista nas je obradovao taj poziv i zajedno sa ostalim kolegama smo se uputili u "Soko Štarkovu" fabriku na Voždovcu. Stavili smo kapice i obukli mantile za jednokratnu upotrebu i zapoceli obilazak prostranog postrojenja za proizvodnju cokolade.
Unutra je dosta toplo, a miris cokolade koji se širi bukvalno cini da zaboravite na spoljašnji svet. Krenuli smo obilazak redom, od dela za proizvodnju u kojem se nalazi velika posuda, nalik ogromnom buretu, u koji staje deset tona mase u tecnom stanju, a koja dalje prolazi kroz niz valjaka za usitnjavanje. Odatle na traku izlaze cokoladne cestice, a zatim sledi "fina" proizvodnja, u kojoj se smesa dalje sjedinjava.
Dok nam tehnolozi objašnjavaju koja mašina šta radi, svi se naprežemo da ih cujemo jer mašine stvaraju toliku buku, da bukvalno morate ljudima da citate sa usana. Pored toga, mašina je toliko i tako su jake da od nekih imate utisak kao da vam vibrira tlo pod nogama.
Ipak, pored sve te buke i prilicno impresivnih mašina, uspeli smo da saznamo da "Štark" godišnje proizvodi 5.000 tona cokolade, a dnevno izmedu 10 i 30 tona, u zavisnosti od toga koju gramažu cokolade prave.
"Za jednu smenu u trajanu od osam sati proizvede se 60.000 cokolada od 90 grama", culi smo od tehnologa.
Dok se oko nas providni kalupi za cokolade od 90 grama okrecu, na drugom kraju postrojenja mašine vec pakuju cokolade, i to do 145 komada za minut.
Zaposleni skidaju cokolade sa trake i pažljivo proveravaju da li je svaka dobro upakovana. Cokolada koja se polomila ili nije upakovana kako treba, odvaja se sa strane i pretapa se.
Pogledajte video koji ce vam docarati ovu našu pricu, a zatim glasajte u našoj anketi:
Anketa
Saznali smo i da je, od njihovih čokolada, najprodavanija mlečna - koju vi najviše volite?
-
mlečnu
37.84% (182)
-
sa keksom
18.09% (87)
-
crnu čokoladu
12.68% (61)
-
sa kokosom
2.91% (14)
-
sa jagodom
3.95% (19)
-
noisette
7.9% (38)
-
sa lešnicima
8.73% (42)
-
sa višnjom
2.7% (13)
-
sa rumom
2.49% (12)
-
sa narandžom
2.7% (13)
Danas je i Dan pažnje, a "Najlepše želje" vec cetvrtu godinu zaredom obeležavaju ovaj dan, "u želji da ostanu verni pravim vrednostima i negovanju lepih tradicija". Poklonite nekome cokoladu i time obeležite Dan pažnje!