Milutinov ne igra za Srbiju

Autor:

Šestorica igrača Olimpijakosa, uključujući i Nikolu Milutinova, saopštili da neće nastupati za svoje reprezentacije u kvalifikcijama za Svetsko prvenstvo

24
A- A A+
Nikola Milutinov Foto: MN Press

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević uvrstio je Nikolu Milutinova na spisak igrača na koje računa tokom predstojećih mečeva u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2019. godine.

Milutinov je samo jedan od devet igrača koji nastupaju za evroligaške klubove, a koji su pozvani da nastupaju za "orlove".

Košarkaš Olimpijakosa, zajedno sa još petoricom reprezentativaca tog tima, izdali su saopštenje u kojem su naveli da neće biti uz nacionalne timove na predstojećim kvalifikacionim mečevima.

Osim Milutinova otkaze su uputili i reprezentativci Grčke Jorgos Printezis, Vangelis Mancaris, Kostas Panaikolau i Janis Papapetru, kao i Letonac Janis Strelnijeks.

"Od detinjstva uvek smo se odazivali svim pozivima naših reprezentacija, bili odvojeni nedeljama od svojih porodica, neobraćajući pažnju na umor i ignorisali rizik od povreda. Pvređivali smo se više puta igrajući za reprezentaciju, ali smo prelazili preko toga. To smo činili iz ljubavi, poštovanja i posvećenosti i to je jedini razlog zašto se nikada nismo žalili. Međutim, promene koje su se dogodile u kalendaru, našli smo se u neprijatnoj situaciji da objavimo da nećemo biti deo reprezentacija tokom kvalifikacija za Mundobasket 2019. Može se razumeti da je u ovom trenutku praktično nemoguće i neprofesionalno odsustvovati sa mečeva našeg tima u Evroligi, imajući u vidu da je većina nas propustila veći deo predsezonskih treninga zbog priprema za Eurobasket 2017. Nadamo se da će situacija uskoro vratiti u normalu i da ćemo moći ponovo da pomognemo našim nacionalnim timovima", stoji u pismu koje su potpisala šestorica igrača Olimpijakosa.

Nikola Milutinov propustio je i poslednje Evropsko prvenstvo, jer je u dogovoru sa selektorom Srbije iskoristio leto kako bi nastupao na NBA Letnjoj ligi, baš kao i leto pre toga kada je stigao na okupljanje reprezentacije pred Olimpijske igre, a potom saopštio Đorđeviću da ne želi da bude uz nacionalni tim, već da ima drugačije planove. On je od kada Đorđević vodi "orlove" bio samo član tima na Evropskom prvenstvu 2015. godine, i tada je imao malu minutažu. 

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2019. startuju za dve nedelje, a Srbija se sastaje sa Austrijom 24. novembra i Gruzijom, tri dana kasnije u Beogradu. Okupljanje "orlova" zakazano je za 21. novembar u prestonici Srbije.

Povezano

Sve vesti