A gde bi bio Tramp, ako pukne "atomska"? (FOTO)

Severna Koreja je saopštila da razmeštanje oko Korejskog poluostrva tri američka nosača aviona s pratećom flotom, "u poziciji za napad", povećava pretnju izbijanja nuklearnog rata. A znate li gde bi bio Donald Tramp da se to desi?

Ambasador Severne Koreje pri Ujedinjenim nacijama Ja Song Nam naveo je u pismu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje stvaraju "najgoru situaciju u istoriji oko Korejskog poluostrva".

On je napisao da su SAD reaktivirale 24-časovne nalete bombardera B-52, sposobnih da ponesu nuklearno oružje, "koje su postojale u vreme Hladnog rata".

"Obimne nuklearne probe i ucene koje SAD sa saveznicima izvode bez prekida cele godine da bi ugušile našu republiku, vode zaključku da je opcija koju smo izabrali bila ispravna i da treba da nastavimo tim putem do kraja", naveo je Ja.

On nije pojasnio šta bi taj "kraj" mogao da podrazumeva. Severna Koreja lansirala je u julu interkontinentalne balističke rakete, koje mogu da dosegnu kopno SAD, a nedavno je izvela do sada najveću podzemnu nuklearnu eksploziju.

A GDE BI BIO DONALD TRAMP

A ukoliko bi to "Do kraja" značilo ispaljivanje rakete sa nukleanom bojevom glavom, gde bi bio "izazivač", predsednik SAD.

Nebraska srcu bliža

Tokom poslednje decenije Hladnog rata, avion "E4B" bio je prizemljen u vazduhoplovnoj bazi Endruz u Merilendu. Od kada je Tramp na vlasti i kada je u SAD, letelica je uvek u stanju pripravnosti u Omahu, u državi Nebraska.

Ukoliko bi došlo do izbijanja nuklarnog udara ili smaka sveta, američki predsednik Donald Tramp bi u tom slučaju bio u specijalno dizajniranoj letilici, koja inače stalno prati avion mirnodopski predsednički avion "Air Force 1" iz koje bi u vazduhu izdavao direktive.

Zvanično je poznat kao "National Airborne Operations Center".

Ovaj "boing E-4Bs" košta "svega" 250 miliona dolara, a sat vremena njegovog rada košta 160.000 dolara.

Avion ima širok spektar odbrambenih mehanizama, uključujući sposobnost da izdrži elektromagnetne impulse.

Posada aviona koristi tradicionalne analogne instrumente letenja u kokpitu, jer su manje podložni sajber napadima.

Izvor: Youtube

Iako ovaj avion nije tehnički tajna, najsigurniji je za predsednika SAD u slučaju Hladnog rata ili nuklearnog napada.

Za razliku od ceremonijalnog i komfornog "Air Force 1" aviona, glavna soba je "ratna", u kojoj sede na desetine vojnih analitičara, stratega i pomoćnika za komunikaciju koji će voditi predsednika kroz prve dane nuklearnog rata, preneo je portal sarajevskog Avaza.

Takođe, poseduje i posebnu opremu kao što je antena dugačka osam kilometara, kako bi predsednik mogao da ostane u kontaktu sa flotom nuklearnih podmornica i nakon uništavanja komunikacija na zemlji.

Povezano

Sve vesti