Green Fest u Domu omladine

Autor:

Međunarodni festival zelene kulture "Green fest" počinje u Domu omladine Beograd, a do 17. novembra biće prikazano osam dugometražnih filmova i 65 ostvarenja kratkog i srednjeg metra.

Pored filmskog programa organizatori najvaljuju i izložbe mladih i afirmisanih autora iz zemlje i inostranstva, kao i panel diskusiju "Kako postati (zeleni) milioner?", na kojoj će se razgovarati o rastućim mogućnostima razvoja zelenog i socijalnog preduzetništva u Srbiji.

Biće organizovano i 20 radionica namenjenih učenicima osnovnih i srednjih škola na kojima će najmlađi sugrađani učiti kako da budu odgovorni stanovnici Zemlje.

Prvi film na programu 8. "Green festa" biće "Pre poplave", u kome oskarovac Leonardo di Kaprio vodi publiku na ekspedicije preko pet kontinenata kako bi i sam saznao istinu o klimatskim promenama.

Izvor: YouTube

Festival će otvoren biti modnom revijom "Green fashion" mladih dizajnera Milice Marinković i Jane Petrović, kao i studenata Fakulteta za modu iz Slovenije, nakon čega sledi srpska premijera jednog od najvažnijih i najkompleksnijih filmova snimljenog u prethodnim godinama - "U poteri za koralom" reditelja Džefa Orlovskog da najnovijim naučnim saznanjima o izbeljivanju korala za koji se smatra da predstavlja šume okeana.

Na programu festivala biće i film "Plastični okean" u izvršnoj produkciji Leonarda Di Kaprija, a priča zamišljena kao "lov" na neuhvatljivog plavog kita, iznenadnim zapletom postaje film o neverovatnom zagađivanju okeana plastikom i posledicama po zdravlje životinja i ljudi.

Film je sniman četiri godine na 20 lokacija širom sveta, a najviša priznanja su u veoma kratkom roku stigla sa 10 festivala širom sveta.

Za 16. novembar najavljene su još dve premijere - "Buđenje permakulture" i "Stvarna cena". Prvi na nedvosmislen način pokazuje kako ljudi, životinje i priroda, mogu da žive zajedno i da se dopunjavaju, uz samo malo injženerstva i uređenja pejzaža, stvarajući nove načine za opstanak i ishranu kroz ekološki životni prostor za sve vrste koje ga nastanjuju, a drugi donosi priču o odeći koju nosimo, ljudima koji je proizvode i uticaju ove industrije na planetu.

Poslednjeg dana festivala biće prikazana ostvarenja "Održivo" o pionirima u razvoju nove poljoprivrede koja spaja tradiciju i nauku u cilju razvoja održivog sistema proizvodnje hrane i "Doba posledica" koji otkriva kako nedostatak vode ili hrane, suše, ekstremni vremenski uslovi, rast nivoa mora, pojačavaju nestabilnost i postaju katalizatori za konflikt.

Ova priča, kojom se završava "Green fest", otkriva kako su problemi u životnoj sredini uticali na sukob u Siriji, Arapsko proleće, rast Islamske države i evropsku izbegličku krizu.

Svakog dana festivala, u terminima od 12 i 14 časova, biće prikazivan višestruko nagrađivani film "Harmonija sa deponije", koji prati Reciklažni orkestar Kateure, paragvajske muzičke grupe čiji su instrumenti u potpunosti napravljeni od otpada.  Svi dugometražni filmovi će se od ove godine takmičiti za nagradu publike, a glasanje će se vršiti putem zvanične prezentacije festivala. Filmovi kratkog i srednjeg metra takmiče za nagrade po kategorijama: film o prirodi, animirani film, kratki film, srpski film, omladinski film.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti