Montgomeri: Opasna provokacija za Srbiju

Nije baš tako često da se američke diplomate, pa čak i bivše, otvoreno zauzmu za nas. Evo šta je danas rekao Vilijem Montgomeri.

27
A- A A+

Bivši ambasador SAD u Beogradu Vilijam Montgomeri kaže da je izjava bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da se nada da će BiH priznati Kosovo - opasna provokacija. On ima i savet za Vučića povodom Kosova, a objašnjava kako se u SAD gleda (čitaj ne gleda) na Srbiju...

Montgomeri je u izjavi za RTS rekao da se nada da će međunarodna zajednica snažno reagovati i osuditi izjavu Izetbegovića.

"Postoji istorija nestabilnosti, a to obuhvata BiH, Kosovo i Makedoniju, a Srbija je već nekoliko godina faktor stabinosti u regionu i to je veoma važno, ali ne može Srbija sama da načini ovaj reigona stabilnim kada se dugoročno gleda. Potrebna je pomoć suseda u regionu i međunarodne zajednice, a ne vidim volju, želju i energiju međunarodne zajednice da preduzme korake da ove pomenute zemlje učini stabilnijim", rekao je Montgomeri gostujući na RTS-u.

BIZNIS U BEOGRADU

Montgomeri je bivši američki diplomata. Služio je kao američki ambasador u Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori i Hrvatskoj. Nakon što je okončao diplomatsku karijeru, nije se vratio u SAD. On i supruga Lin preselili su se prvo u Cavtat u Hrvatskoj, a potom u Beograd. Bave se biznisom.

 Montgomeri ističe da je izjava Izetbegovića još jedan primer nečeg što je provokativno i opasno, s obzirom da svi znamo da u BiH svaka veća odluka mora da bude odobrena od tri naroda.

"Njegova izjava je svakako jednostrana i takve izjave vode samo većoj nestabilnosti u regionu. Nadam se da će međunarodna zajednica snažno reagovati na njegovu izjavu i na provokaciju koju je ona izazvala pošto su u prošlosti reagovali i na izjave Milorada Dodika, koje su bile po njihovom mišljenu bile provokativne", naveo je Montgomeri.

Izetbegović:"BiH će, nadam se, PRIZNATI Kosovo"


TRAMP SRBIJU NE BI NAŠAO NA MAPI!

Montgomeri kaže i da Evropska unija nije izvršila dovoljno jak pritisak na Prištinu da ispuni svoje obaveze i da bi Srbija trebalo da u pregovorima sa EU, u okviru poglavlja 35, obustavi sve dok kosovska strana ne sprovede svoj deo dogovorenog.

On je, takođe, rekao da na višim nivoima vlasti u Vašingtonu ne postoji veliko interesovanje za Balkan, dodajući da nije siguran ni da bi predsednik SAD Donald Tramp mogao ovaj deo sveta da pronađe na mapi.

"Mislim da, nažalost, EU nije dovoljno pritisla (Albance) da to urade, a istovremeno vrše pritisak na Beograd da učini sve više i više. Tužna stvarnost je što je poglavlje 35 u pregovorima sa EU bilo prvo poglavlje koje je otvoreno i biće poslednje", rekao je Montgomeri.

Prema njegovim rečima, to znači da će Srbija do kraja procesa biti suočena sa sve više zahteva.

"Možda je ovo nediplomatski, ali bih vašem predsedniku savetovao da se zahvali i kaže da nameravate da radite ono što je vaš deo, ali sve dok Priština ne sprovede ovaj važan deo sporazuma koji je potpisan pre nekoliko godina, vi nećete više ništa da radite. 'Nemojte sa nama ni razgovarati o Kosovu dok sve ostane kako jeste odnosno sve dok Priština i Kosovo ne sprovedu ovaj važan deo sporazuma' - to bih uradio da sam na mestu vašeg predsednika", rekao je Montgomeri.

Povezano

Sve vesti