Italijani se naježe kada čuju "Švedska"

Autor:

Brazil nije propustio nijedno Svetsko prvenstvo, Nemačka ima niz od 1950. godine. Koja je veza između Italije i Švedske?

Mundijal bez Italije!

Zvuči neverovatno, ali i to će se opet desiti posle 60 godina. Poslednji put "azuri" nisu igrali na Svetskom prvenstvu 1958. u Švedskoj, a sada su ih upravo Šveđani eliminisali u baražu.

Italija nije uspela da za 180 minuta postigne gol, primila je jedan i to je bilo dovoljno za zasluženo slavlje selekcije "tri krune".

Poslednje veliko takmičenje koje su četvorostruki prvaci sveta propustili bilo je Evropsko prvenstvo 1992. Pogađate, domaćin ovog EURA bila je Švedska...

Italija je imala niz od 14 uzastopnih učešća na Mundijalima, ali on nije najveći. Ako na stranu odvojimo to što Brazil nikada nije propustio nijedno i bio je učesnik svih šampionata sveta (21), Nemačka je apsolutni rekorder.

"Pancerima" 1950. godine zbog Drugog svetskog rata nije bilo dozvoljeno da se bore za titulu prvaka sveta, a posle Mundijala u Brazilu, Nemci su uspeli da se plasiraju na svaki sledeći. Odnosno, zaključno sa Rusijom 2018, vežu 17 turnira.

Podatak koji mnogo govori o uspešnosti Nemaca na SP je i broj odigranih utakmica. Nemci ih imaju dve više od Brazila (106/104)!


Posle Nemačke i Italije, koja je niz od 14 uzastopnih učešća prekinula u ponedeljak uveče, najviše vezanih učešća na Mundijalima ima Argentina.

"Gaučosi" poslednji put nisu bili deo nejvaće planetarne fudbalske smotre 1970. godine u Meksiku. Španija je poslednji Mundijal propustila 1978, Engleska nije igrala u Americi 1994, a Francuska, pre nego što je osvojila titulu u Parizu 1998, nije učestvovala na dva vezama - u Italiji 1990. i SAD 1994. godine. Meksiko je bio suspendovan 1990...

Zanimljivo je i to da Holandija nikada u istoriji nije uspela da veže četiri uzastopna učešća.


Povezano

Sve vesti