Hag protiv posete srpskih lekara Mladiću

Autor:

Lekari i Sekretarijat Haškog tribunala protive se poseti lekara iz Srbije Ratku Mladiću u sudskom pritvoru, pre no što mu 22. novembra bude izrečena presuda, saopšteno je danas iz Haga.

3
A- A A+
Lekari smatraju da bi takva poseta, pre izricanje presude, "mogla ugroziti zdravlje" Mladića, optuženog za genocid i ratne zločine u BiH, 1992-95.

Upravnik Pritvora u Sheveningenu ranije je odobrio da Mladića posete lekari iz Srbije.

U podnesku Raspravnom veću, sekretarijat Tribunala navodi da je 10. novembra dobio pismo iz pritvora "kojim su hitno zatražili da nijedna poseta doktora ne bude dozvoljena nijednom pritvoreniku u pritvoru pre nego što Tribunal izrekne preostale dve presude" Mladiću i šestorici bosanskih Hrvata.

Tribunal odredio tri termina za Mladićeve lekarePo pritvorskim lekarima, takva poseta bi "zaista mogla naškoditi zdravlju pritvorenika".

Sekretarijat Tribunala obavestio je sudije da je o tome konsultovao i nezavisnog specijalistu, uključenog u lečenje Mladića, koji se složio s mišljenjem da bi poseta mogla naškoditi optuženom.

Pisma lekara iz pritvora i nezavisnog specijalista, Tribunal nije objavio, već ih je zaveo kao poverljiva.

Sekretarijat je ranije je tvrdio da je Mladićevoj odbrani ponudio "tri grupe datuma" za posetu dvoje lekara iz Srbije Mladiću i da bi ta poseta mogla biti i ranije.

Usvajajući mišljenje lekara, Sekretarijat je sada preporučio sudijama da poseta ne bude dozvoljena dok se Mladiću ne izrekne prvostepena presuda.

Mladićeva odbrana: Odložiti izricanje presude


Sudije Tribunala odbile su, krajem prošle nedelje, zahtev odbrane da izricanje presude Mladiću bude odloženo sve dok se ne utvrdi da li je on fizički i mentalno sposoban da učestvuje u procesu.

Raspravno veće je ostalo pri ranijem stavu da je zdravstveno stanje Mladića "stabilno".

Odbrana je tvrdila da se Mladićevo stanje, posle tri moždana udara, pogoršava, da on nije adekvatno lečen u pritvoru i da tamošnji lekari kriju dokaze koji to potvrđuju.

Mladićevi branioci tražili su da protiv šefa medicinske službe u pritvoru Paulusa Falkea bude pokrenut postupak za nepoštovanje suda.

Sudski sekretarijat negirao je tvrdnju Mladićeve odbrane da joj nije dostavljena celokupna istorija bolesti optuženog, uključujući i dijagnostičke snimke.

Mladić je pre hapšenja, krajem maja 2011, preživeo tri moždana udara, a od tada je nekoliko puta bio prebacivan u hašku bolnicu Bronovo na ispitivanja i lakše intervencije.

U junu 2013, Mladić se u sudnici zahvalio Tribunalu i njegovom medicinskom osoblju što su mu "spasli život" i "izvukli ga iz groba".

Međutim, po odbrani, Mladićevo zdravstveno stanje stalno se pogoršava, a, usled rizika od novog moždanog udara ili infarkta, neophodno je bolničko lečenje.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske i general, Mladić (75) u haškom pritvoru očekuje presudu po optužnici za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95. godine.
Tagovi:

Povezano

Sve vesti