Žrtve sa Kosova i rata 90-ih dobijaju spomen sobu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će država pomoći da se formira spomen soba kosovsko-metohijskih i drugih žratava rata na prostoru bivše Jugoslaviji.

1
A- A A+


  On je dodao da će biti proširen mandat Komisije za nestale i na kidnapovana i ubijena lica u tim ratovima.


Nakon posete Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da će biti razmotreno i gde ima osnova sumnje za vođenje istrage protiv onih koji su počinili zločine ali je dodao da porodice ne treba da očekuju previše, ne zbog toga što nema volje da se utvrdi istina, već zbog toga što je prošlo mnogo godina.


Vučić je rekao da ne obećava mnogo po pitanju preispitivanja tih slučajeva ali da će država pogledati svaki taj slučaj i videti da li može da pomogne.

 "Mi, Srbi, uspeli smo da pokažemo poštovanje prema žrtvama drugih naroda i da osudimo mnoge koji su sa srpskim imenom i prezimenom činili zločine. Ono što mene pogađa i boli što malo gde možete da naiđete na iskrenu suzu zbog srpskih žrtava u međunarodnoj zajednici", rekao je Vučić i dodao da se to neće promeniti i da Srbija zato mora sama da čuva sećanje na te žrtve.

On je dodao da nije na mestu gde treba govoriti o dvostrukim aršinima ali da mora da kaže da poštujući tuđe žrtve Srbija mora da kaže da su i njene žrtve bile ogromne i da je mnogo ljudi poginulo i u Bosni i u Hrvatskoj i na Kosovu, kao i da su mnogi proterani.

"Moramo da gledamo u budućnost ali i da govorimo o tome i da ne zaboravimo one koji su branili našu zemlju i koji su bili krivi samo zato što pripadaju srpskom rodu", rekao je Vučić.

On je izrazio žaljenje zbog toga što je Srbija, taman u trenutku kada je "ekonomski brod koji je tonuo izvukla na površinu", ušla u politički nemirne vode u čitavom regionu ali je dodao da se nada da će Srbija uspeti da sačuva narod i državu.

Sa predsednikom je danas prostorije Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji obišao i patrijarh SPC irinej.

Patrijarh je izjavio da se po pitanju žrtava na KiM ne očekuje ljudska pravda, jer je "odavno zaspala", već samo božija.

On je dodao da je narod na KiM pao pred nepravdom sveta, kao i da su sukobi između dva naroda koji su godinama delili život na istoj teritoriji bili "zlo doba".

"Na Kosovu je pravda i istina zakopana. Zlo ako zakopate umreće, ako istinu zakopate, ona će vaskrsnuti. Tako se nadamo da će istina o svim zlodelima da vaskrsne", rekao je Irinej.

Patrijarh je dodao da svi zločini na KiM traže osvetu, ali ne ljudsku, već božiju.

"Oni koji su stradali, stradali su jer predstavljaju jedan narod i pripadaju zemlji kojoj pripadaju", naveo je patrijarh.

On je istakao da su prostorije Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji mesto tuge ne samo roditelja i srodnika ubijenih, već celog srpskog naroda.

"Za nas je danas važno da ne zaboravimo Kosovo i Metohiju, to je naša zemlja koja je i ranije, a naročito u naše doba isprljana krvlju. Mnogi kažu to je volja božja, ali nije, nikome Bog ne želi zlo. To je dopuštenje Boga, on zna zašto je to dopustio, da dođemo sebi i cenimo vrednost Kosova", rekao je Irinej.

Patrijarh je zaključio da veruje da će pravda kad tad pobediti, a da je na nama da "čekamo ispunjenje te pravde".

Povezano

Sve vesti