Vranje u šoku: Plava voda potekla iz slavina

Autor:

Stanari solitera "A" u centru Vranja već 11 dana nemaju vodu za piće, pošto je 3. novembra iz slavina, umesto vode, potekla tečnost plave boje.

1
A- A A+

Za plavu tečnost koja je potekla iz slavina tek kasnije se ispostavilo da je zagađena fenolom i deterdžentima, javljaju "Vranjske".

Nakon što je primećena plava tečnost, u soliteru je isključena voda i tek pre nekoliko dana ekipe "Vodovoda" počele su da ispiraju vodovodnu mreže u toj zgradi.

"Sada ima vode u slavinama, ali mi ne znamo da li je to 'tehnička voda' ili kakve već, uglavnom i dalje niko od nas ne sme da je koristi za higijenske potrebe, a kamoli za piće. Mi praktično ne znamo šta se dešava u ovom momentu i dokle se stiglo sa ispiranjem, niko nam ništa ne govori. Što je najbitnije, ne znamo uzrok zagađenja, ni da li će on biti otklonjen, što je za nas ključna stvar da se ovako nešto ne bi ponovilo. Čuli smo da se mreža mora isprati nekoliko puta, da se moraju uraditi najmanje tri analize vode da bi se ustanovilo da li je ispravna. Neizvesno je kad ćemo moći da je koristimo za piće", rekao je za "Vranjske" predsednik Skupštine stanara Ivica Ljubisavljević.

Fenol otrovna materija

Analiza uzorka vode za piće, koju je izvršio Zavod za javno zdravlje u Vranju, pokazala je prisustvo fenola, derivata benzena, koji se u pogledu toksičnosti karakteriše kao otrovna materija, dok se u obliku petoprocentnog rastvora koristi kao dezinfekciono sredstvo. Fenol u kontaktu sa kožom izaziva iritaciju. Ustanovljeno je da je voda neispravna i zbog prisutnosti boje, mutnoće i povećanog sadržaja deterdženata.

Direktor "Vodovoda" u Vranju Goran Đorđević rekao je za lokalni "Ok radio" da je tehnička voda puštena u petak, kao i da je odmah nakon puštanja uzorkovana za analizu.

"Zavod za javno zdravlje nam je danas poslao rezultate analize uzorka vode koji je uzet u petak. Rezultati pokazuju da je u vodi smanjen procenat deterdženta i fenola, i to značajno. U ponedeljak smo posle tri dana ispiranja sistema ponovo uzeli uzorak, tako da ćemo u sredu dobiti rezultate. Tek nakon toga moći ćemo da kažemo da li je voda ispravna za piće ili ne", naveo je Đorđević.

On je dodao da još nema nikakvih rezultata istrage u vezi ovog slučaja, kao ni objašnjenje zbog čega je voda za piće u centru Vranja bila zatrovana.

Soliter u Vranju sedam dana bez vodePovezano

Sve vesti