Oglasio se i Dragan Čović

Autor:

Nakon izjava Bakira Izetbegovića o priznavanju Kosova i različita tumačenja iste, oglasio se i Predsedavajući Predsedništva BiH, Dragan Čović.

0
A- A A+

Čović je poručio danas da će Bosna i Hercegovina svoju međunarodnu politiku voditi tako da ne ugrožava odnose sa susednim državama i na isti način odnosiće se i prema pitanju priznavanja Kosova kao nezavisne države.

"Imamo jasan stav u odnosu na Kosovo. Odnosi prema Kosovu biće onakvi kakve moramo usaglasiti s prijateljima", kazao je Čović novinarima u Sarajevu komentirajući, kako su prenele agencije, zaoštravanje retorike u odnosima sa Srbijom nakon različitih tumačenja izjave člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovća.

Izetbegović: Lažna vest, Tanjug izvrće činjenice

Izetbegović je, naime, u jučerašnjem intervjuu Dojče veleu rekao da je što se njega tiče Kosovo do sada trebalo da bude priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH.

Upitan da sa "da" ili "ne" odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo Izetbegović je rekao: "Nadam se da".

Ozbiljna situacija! Sve se komplikuje...

Čović je novinarima potvrdio da bi članovi Predsedništva BiH trebalo da doputuju u Srbiju u uzvratnu službenu posetu Srbiji 6. decembra.

On se, rekao je da se ipak nada "mudrom načinu vođenja politike u Srbiji" što bi sprečio pogoršanje međudržavnih odnosa.

"U BiH nije realno tražiti nešto što bi uticalo na odnose sa susedima", kazao je Čović.

Potvrdio je i da se dobar deo problema sa kojima se BiH suočava potiče iz narušenih odnosa unutar te zemlje pa i u samom državnom vrhu, čija tri člana sve više vode samostalne politike.

"Jasno je da je poverenje (u Predsedništvu BiH) na dosta niskom nivou", naveo je Čović.

Povezano

Sve vesti